– Flinke elever bør få gjennomføre videregående på to år

GAUSDAL (NRK): Gjertrud Nordal, leder i Hedmark Unge Høyre mener at enkelte elever bør få tilbud om å ta studiespesialisering på to år. – Umulig i distriktene, sier rektor.

Gjertrud Nordal

VIL HA PRØVEPROSJEKTER I Norge: Gjertrud Nordal vil at skolene i Norge skal prøve ut ett toårig løp for flinke elever som vil.

Foto: Privat

I dag har man ifølge Nordal muligheten til å ta videregående studiespesialisering på fire eller fem år hvis man føler det passer bedre enn tre. Det mener hun tilrettelegger for tilpasset undervisning.

Som Østlendingen har omtalt ønsker hun nå at de ekstra motiverte og flinke elevene burde hatt muligheten til å fullføre på to år.

– Det er en vinn-vinn situasjon både for eleven som får valgfrihet, og for samfunnet siden man har muligheten til å komme seg raskere ut i studie og da raskere i arbeid, sier Nordal.

For få elever i distriktene

Nils Fredrik Pedersen som er rektor ved Gjøvik videregående skole, mener det er altfor få elever som vil være kapable til noe slikt.

– Det kreves en veldig stor elevmasse for å finne motiverte og flinke nok elever. Den massen har man ikke mange steder i Norge, sier han.

Og han får støtte av Erland Sandvik som er rektor på Gausdal videregående.

– Det er umulig ved vår skole, elevgrunnlaget er for lite, sier han.

Rektor Erland Sandvik, Gausdal videregående

SKEPTISK: Erland Sandvik tror ikke et toårig løp ville passet for skolen sin, men er åpen for et prøveprosjekt.

Foto: Erlend Moe / NRK

Nordal viser til hvordan de har lyktes med dette på Hersleb VGS i Oslo, og mener det burde settes i gang prøveprosjekter rundt omkring i Norge for å se på interessen i distriktene også.

– Det er viktig med et prøveprosjekt. Hvis det er nok elever som er interesserte i de ulike stedene i Norge så kan man videreføre det, men man kan ikke opprette en sånn klasse for fem elever for eksempel, sier hun.

– Vil svekke modningsprosessen

Per Houge som er yrkes- og utdanningsrådgiver på Gausdal videregående skole mener det er flere utfordringer enn mangel på riktige elever.

– Hvis de skal kjøre et komprimert løp så blir det jo et redusert timetall i alle fag, det blir veldig mye hjemmearbeid i tillegg til at slike ting som den kulturelle skolesekken blir nesten borte for disse.

Elias Rudsar og Elias Gaulum, som begge er elever ved Gausdal videregående skole, er usikre på om et toårig løp ville passet for dem.

– Jeg tror jeg får mer erfaring av å ta studiet på tre år enn to, men det kan sikkert være lurt for dem som tenker å jobbe rett etter videregående, sier Rudsar.

– Jeg synes det er en god idé. Hvis du har lyst til å komme tidlig inn i jobb, eller hvis foreldrene vil ha deg ut når du blir 18, så har du da muligheten. Man må være motivert nok for det blir litt mer fag, men du får mer ut av det, sier Gaulum.