NRK Meny
Normal

– Fem års fengsel for voldtekt av mann

Aktor Iren Johnsen Dahl mener 43-åringen som skal ha voldtatt en mann i 60-åra med gjenstander bør sitte fem år i fengsel.

Fem års fengsel for voldtekt

Aktor Iren Johnsen Dahl (til venstre)vil fengsle 43 åringen i fem år. Til Høyre forsvarer Sol Elden.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Det er andre dag i rettsaken mot en 43 år gammel mann fra Kongvinger-området, som er tiltalt for å ha voldtatt en 66 år gammel mann med gjenstander, samt å ha utøvet vold. Ugjerningen skal ha skjedd 3. september 2012 på pendlerparkeringen, også kalt Tørka på Kongsvinger.

Les: Mann nekter for å ha voldtatt mann med gjenstander

Les: I retten for grov voldtekt av mann

Usikre om fornærmede ville overleve

Da etterforsker i Hedmark politidistrikt, Rune Moen vitnet i dag, la han frem politiets rapport fra åstedet. Politiet sikret stedet samme kveld som ugjerningen skal ha skjedd, og vurderte å tilkalle bistand fra Kripos. Årsaken var at de var usikre på om den 66 år gamle fornærmede i saken ville overleve, og at de ville stå ovenfor en drapssak.

Etterforskningen viser at tiltalte hadde fornærmedes blod på klærne, og på skoene. Analyser viser også blod som er sprutet på klærne, noe som tyder på at det har kommet på i fart. Det ble vitnet om i retten i går, at tiltalte hadde hoppet eller sparket på hodet til fornærmede mens han lå nede.

Tiltalte hadde også fornærmedes blod og DNA på hender og under negler. Dette styrker aktor sin påstand om at det var den siktede 43-åringen som utøvet voldshandlingen. I går forklarte tiltalte at det var hans eget blod, etter at han hadde falt på åstedet flere ganger.

Tiltalte sitt DNA på offeret

Jernbanestasjonen i Kongsvinger

Voldtekten og mishandlingen skal ha skjedd ikke langt fra jernbanestasjonen i Kongsvinger.

Foto: Vera Vold / NRK

DNA prøver viser 43-åringens DNA på den fornærmedes bukselinning. Klærne til fornærmede var blodige og noe av det var revet i stykker.

Les: – Lå hjelpeløs i flere timer

Psykiater Arme M. Guldvog forklarte at de anså tiltalte som strafferettslig tilregnelig. Tiltalte har vært i rusmiljøet i mange år, og tilstanden han var i da voldsepisoden skal ha skjedd, var selvpåført. Guldvog konkluderte med at at tiltalte hadde havnet i psykose på grunn av rusbruk. Dermed fritar det ikke fra straff.

Tiltalte var ruspåvirket både av alkohol og andre stoffer da gjerningen skal ha blitt begått, men skal dømmes som om han var edru.

Krever fem års fengsel

Aktor Iren Johnsen Dahl, la ned påstand om fem års fengsel i sin prosedyre. Aktor viste til DNA bevis og fornærmedes blod på tiltaltes klær. I tilegg har alle vitnene i retten, pekt ut 43-åringen som gjerningsmann. Aktor prosederte at det var skjerpende omstendigheter ved at han puttet fremmedlegemer inn i baken på offeret, og at det var å regne som et samleie strafferettslig.

– Volden og voldtekten gikk langt utover det som var nødvendig, og ble utført på en offentlig plass med flere andre tilstede. Ugjerningen skjedde også mot en forsvarsløs person, slo Dahl Johnsen fast.

Minimumsstraffen for voldtekt er tre års fengsel.

Selv nekter tiltalte for voldtekten, men innrømmer noe voldsbruk.

Forsvarer Sol Elden sa i sin prosedyre at tiltalte kun burde dømmes for legembeskadigelse, med en straff på 120 dagers ubetinget fengsel. Elden mente det var andre som kunne ha utført selve voldtekten, og at tiltaltes forklaring burde legges til grunn. Elden la ned påstand om at tiltalte burde frifinnes for tiltalen som omhandler voldtekt.