NRK Meny
Normal

De sakkyndige: – Faren for tilbakefall er stor

De sakkyndige mener at den voldtektstiltalte elverumsmannen blant annet lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det kom fram i rettssaken mot 38-åringen i Sør-Østerdal tingrett.

Jim Aage Nøttestad og Michael Setsaas

De sakkyndige under rettssaken mot elverumsmannen, Jim Aage Nøttestad (t.v.) og Michael Setsaas.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De sakkyndige mener også at behandling trolig ikke vil hjelpe, og at det er risiko for tilbakefall.

Elverumsmannen er tiltalt for voldtekt av fem kvinner, som var mer eller mindre bevisstløse av narkotiske stoffer da overgrepene skjedde. Den tiltalte har sjøl filmet flere av voldtektene.

– Legger skylden på andre

Overgrepene skal ha pågått over en periode på seks år, ifølge tiltalen. En av kvinnene var tiltaltes kone. Hun døde av en overdose i januar.

De sakkyndige har hatt flere samtaler med den tiltalte i løpet av året, og tirsdag la de fram sin konklusjon i retten.

Psykolog og sakkyndig Jim Aage Nøttestad forklarte at den tiltalte under samtaler har forklart seg greit, men også har bagatellisert det som har skjedd, og har fraskrevet seg ansvaret.

De sakkyndige mener den tiltalte blant annet lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse. Bakgrunnen for at de kommer fram til denne konklusjonen er blant annet at han skylder på andre.

– Han har i mange år vært i konflikt med samfunnets normer. Han legger også skylden på andre, og forklarer blant annet at det var kona som kjøpte sexleketøy og kameraer, og at en av jentene ønsket at han filmet. Årsaken til det som skjer er utenfor hans kontroll. Andre er handlende, ikke han. Det er mangel på empati, sa Nøttestad i retten.

Tror det er fare for tilbakefall

De sakkyndige mener også at risikoen for tilbakefall er stor.

– Det er fare for at han går tilbake til det livet han har levd. En behandling av personlighetsforstyrrelsen vil trolig ikke hjelpe. Det er lite dokumentasjon på at det finnes effektiv behandling, sa Nøttestad.

Iris Storås og Steinar Thomassen

Aktor Iris Storås i samtale med forsvarer Steinar Thomassen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De sakkyndige mener det trolig må til en behandlingstid på mellom fem og 15 år, men begge har liten tro på at det vil hjelpe.

Samtidig sier Nøttestad at de ikke kan si noe om gjentakelsesfaren når det gjelder seksuelle overgrep, som han er tiltalt for, fordi den tiltalte nekter for dette.

– Ser ikke situasjonen som andre

Den tiltalte nekter straffskyld, og har under forklaring flere ganger sagt at han ikke husker det som skjedde. De sakkyndige tror hukommelsestapet ikke skyldes alkohol eller lignende, men at det skyldes fornektelse eller fortrengning.

De sakkyndige mener også at den tiltalte har psykotiske lidelser, som angst og depresjon, og adferdsforstyrrelser og seksuelle forstyrrelser.

– Hans dyssosiale personlighetsforstyrrelse slår blant annet ut ved at han ikke evner å se situasjonen slik andre gjør. Når han nekter for at han tvunget noen til å gjøre noe de ikke ville, så er det et uttrykk for hans overbevisning. Dette er slik han oppfatter situasjonen, sa den andre sakkyndige, Michael Setsaas, som er spesialist i psykiatri.

Fikk store doser med ritalin

Setsaas fortalte at den tiltalte har fått utskrevet et stor antall ritalin-tabletter for ADHD.

Vanligvis bruker en person med ADHD mellom 40-60 mg i døgnet, en maksdose ligger vanligvis på 80 mg, ifølge Setsaas.

– Tiltalte får 240 mg i døgnet. Dette er en særdeles høy dosering. Jeg måtte dobbeltsjekke slik at det ikke var skrevet feil, men det var det ikke. Jeg har ikke funnet noen god faglig begrunnelse for dette, men det foreligger sikkert, sa Setsaas under sin forklaring.

De sakkyndige har bedt om en rapport på hvorfor den tiltalte har fått så mye ritalin, men har ikke fått svar fra behandlingsstedet.

– Vanlig fengselstraff ikke nok

Aktor Iris Storås mener at rapporten fra de sakkyndige bare styrker påtalemydighetens vurdering om at vanlig fengselsstraff ikke er nok for den tiltalte elverumsmannen.

– Det innebærer at den vurderingen vi har gjort opp mot blant annet fare for gjentakelse er styrket, og at en vanlig straff ikke er nok med tanke på samfunnsvernet. Sentralt her ligger også den manglende empatien og den manglende forståelsen for de krenkelsene han har utsatt de fornærmede for, sier Storås.

Og legger til at så lenge den tiltalte ikke forstår hva han har utsatt andre for, så er det en fare for at det vil skje igjen.

Ønsker forvaring i 15 år

Aktor Iris Storås har tidligere varslet at de trolig vil be om 12 års forvaring for 38-åringen.

På mandag avsluttet aktor rettsdagen i Sør-Østerdal tingrett med å si at de nå trolig vil be om forvaring i 15 år.

Bakgrunnen for å øke påstanden er de mange og svært alvorlige forholdene, som er kommet fram i løpet av de to ukene saken har gått for retten.

Ville ha lukkede dører

Retten startet tirsdag med å behandle en begjæring fra forsvaret om at de sakkyndige skulle forklare seg for lukkede dører.

To sakkyndige har fulgt rettssaken hele tiden, og skal tirsdag fortelle retten hva de har kommet fram til. Retten bestemte at forklaringene til de sakkyndige skal gå for åpne dører.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND