NRK Meny
Normal

– Støter dere oss ut i arbeidsledighet?

Temperaturen var høy da sykehusansatte i Kongsvinger møtte ledelsen i Sykehuset Innlandet i dag. De mener sparekuttene ødelegger både for pasienter og for fagmiljøet.

De mener nye sparetiltak vil gi et dårligere tilbud og gjøre at fagmiljøet smuldrer opp. I dag møtte de sjukehusansatte ledelsen i Sykehuset Innlandet.

Ansatte på sykehuset i Kongsvinger fylte møtelokalet til randen for å møte ledelsen i Sykehuset Innlandet i dag. Og det er mye de reagerer på.

Erlend Grønningen

Tillitsvalgt Erlend Grønningen mener kuttene går hardt utover akuttfunksjonen på sykehuset

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Har de store sykehusene plass til alle pasientene våre i morgen? Og får vi jobb eller støter dere i ledelsen i Sykehuset Innlandet oss ut i arbeidsledighet?

Spørsmålene haglet og temperaturen var høy da ansatte på sykehuset fikk møte ledelsen i Sykehuset Innlandet i dag.

For nye sparekutt i helseforetaket gjør at det lille sykehuset, i likhet med I likhet med de andre sjukehusene i Hedmark og Oppland må Kongsvinger spare 1,7 prosent årlig.

De ansatte frykter at det vil føre til at fagmiljøene smuldrer opp, og at sykehuset til slutt legges ned.

Senger fjernet over natta

Det er mange ting de ansatte reagerer på i forbindelse med sparetiltakene. Blant annet ble sju senger på medisinsk avdeling fjernet, omtrent over natta.

– Vi mener de siste kuttene om å ta ned sju senger på en avdeling med 95–100 prosent belegg beveger seg mot å være uansvarlig politikk hvor økonomi settes foran pasientenes beste, sier tillitsvalgt for overlegene på sykehuset i Kongsvinger, Erlend Grønningen.

Per i dag ligger seks medisinske pasienter på andre avdelinger på sykehuset, og han mener det er ironisk at sykehuset mistet syv senger på den medisinske avdelingen.

Frykter for akuttfunksjonen

I neste omgang frykter de ansatte at også akuttfunksjonene på sykehuset fjernes. I fjor tok sykehuset imot 116 alvorlig skadde pasienter på sykehuset traumerom.

Morten Lang Ree

Administrerende direktør Morten Lang Ree sier det ikke er en intensjon om å legge ned sykehuset i Kongsvinger

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er uheldig at administrerende direktør i Sykehuset Innlandet ikke evner å se at disse kuttene skjærer oss rett inn i akuttfunksjonen, sier Grønningen.

Men administrerende direktør Morten Lang Ree og de andre i sykehusledelsen avviser at sparekuttene har satt i gang det som kan ende med en nedleggelse av sykehuset i Kongsvinger.

– Det er ikke intensjonen, og vi er åpne for alle tilnærminger om hvordan vi skal håndtere de økonomiske utfordringene. På møtet inviterte vi også til å ha en god dialog på dette, forklarer Lang Ree.

Tillitsvalgt Erlend Grønningen sier en heller bør spørre seg om riktig person sitter i direktørstolen, hvis man ikke kan se at kuttene vil ramme et lite sykehus, slik som det i Kongsvinger, hardt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Glatt på riksvei 3

    Det ble meldt om svært glatt på riksvei 3 i går kveld på grunn av underkjølt regn. Trafikken sto stille flere steder, ifølge politiet. Statens vegvesen var ute med alle sine mannskaper for å strø på veien.

  • Ulykke ved Mjøsbrua

    Tre personer ble kjørt til sykehuset etter en ulykke på riksvei 4 ved Mjøsbrua ved 23-tida i går kveld. Ifølge politiet er skadeomfanget ukjent, men bilene fikk store materielle skader. Ulykka skjedde da en bil kjørte inn i en annen bakfra.

  • Hadde ikke førerkort

    En mann i 40-årene ble i natt anmeldt for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han oppga falsk personalia til politiet og blir også anmeldt for dette.