NRK Meny
Normal

Bjørnson-prisen kommer «hjem»

Utdelingen av Bjørnstjerne Bjørnson-prisen flyttes til dikterens tidligere bosted i Gausdal. Akademiets president mener prisen nå kommer hjem.

Dikterboligen Aulestad i Gausdal

DIKTERBOLIG: Bjørnstjerne Bjørnson og kona Karoline kjøpte Aulestad i Gausdal i 1875.

Foto: Ian Brodie

Etter 13 år i Molde flytter Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet sin virksomhet til dikterens tidligere hjem på Aulestad i Gausdal.

– Jeg tror det kan bli veldig spennende for prisvinneren å få muligheten til å være til stede der. Jeg tror det er stort for alle de som kommer under utdelingen å få mulighet til å få se Aulestad, sier Kristenn Einarsson, president for Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet.

Et nytt samarbeid mellom Bjørnson-akademiet og Lillehammer museum fører til at både Bjørnson-seminaret og Bjørnson-prisen flyttes til Innlandet.

– Får tilbake ånden Aulestad representerer

Jostein Skurdal, direktør i Lillehammer museum.

ÅND: Direktøren i Lillehammer museum mener Aulestad nå får tilbake sin gamle ånd.

Foto: Lillehammer museum

Lillehammer museum forvalter dikterhjemmet etter Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson. Når akademiet nå kommer til Aulestad får museumsdirektøren i enda større grad ivareta arven etter de som en gang bodde der.

– Det var et hjem hvor kunst, kultur. litteratur og samfunnsdebatt var svært viktig. Det var både nasjonale og internasjonale gjester. Vi får tilbake den ånden Aulestad representerer den gangen de bodde der, sier Jostein Skurdal, direktør i Lillehammer museum.

Føler akademiet kommer hjem

Blant Bjørnson-prisens tidligere vinnere finnes varsleren Edward Snowden og advokat Cecilia Dinardi.

Kristenn Einarsson

GLAD: Presidenten for Bjørnstjerne Bjørnsson-akademier mener akademiet kommer hjem med flyttingen til Gausdal.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Vi får et unikt sted hvor vi kan ha arrangementet. Det er en plan om å utvikle Aulestad-dagene hvor dette skal bli en del av det. Vi tror dette gir oss større mulighet til å nå ut med det arbeidet vi gjør i akademiet, sier Einarsson.

– Kommer Bjørnson-akademiet hjem nå, føler du?

– Ja, jeg føler det.

Bjørnson-akademiet flytter fra Molde til Gausdal

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Blir 3. størst i landet

    Gausdal Bruvoll kjøper Gran Tre, og blir den tredje største leverandøren av trelast i Norge.Gran Tre eies av de to allmenningene Gran Almenning og Brandbu og Tingelstad Almenning, mens Gausdal Bruvoll er en samvirkebedrift som blir eid av 1300 skogeiere.

  • Kom til rette etter leteaksjon

    En 88 år gammel kvinne med demens tok seg en tur på egenhånd mandag ettermiddag og ble meldt savnet fra Lillehammer sykehus. Tre timer senere kom kvinnen til rette, melder politiet.

  • Brann i vogntog

    Det brenner i et vogntog på E6 ca. fem kilometer nord for Dombås. Nødetatene er på vei til stedet.