NRK Meny
Normal

– Etterforskes for omsorgssvikt

Faren til de bortførte jentene i Kongsvinger er ifølge VG under etterforskning for omsorgssvikt. Han nekter for å ha gjort noe galt. Nå er han etterlyst av politiet.

Aksjon mot barnefaren

Væpnet politi aksjonerte tirsdag mot det som skal være hjemmet til barnefaren. Den røde kassebilen tilhører glassmesteren som var til stede i forbindelse med aksjonen.

Foto: Daniel Laabak / Tipser.no

Barnefar i bortføringssak

Politiet har etterlyst den biologiske faren til de to jentene som ble bortført i Kongsvinger tirsdag.

Foto: Politiet

Ifølge VG etterforskes barnefaren for å ha utøvd vold mot dem.

I desember i fjor grep barnevernet inn i saken. De mente de to jentene var utsatt for vold og omsorgssvikt. På bakgrunn av dette fattet fylkesnemnda et såkalt akuttvedtak hvor jentene ble overført til fosterhjem. Samtidig leverte barnevernet en anmeldelse til Oslo politidistrikt, hvor det ble tatt ut siktelse om vold og mishandling i nære relasjoner.

Til VG sa Elden følgende tirsdag kveld:

– Han er uenig i norske myndigheters påstand om omsorgssvikt i den biologiske familie, men jeg finner det ikke riktig å kommentere detaljer om dette nå.

Aksjonerte mot bolig

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt bekrefter overfor NRK at politiet tirsdag kveld gikk til aksjon hjemme hos den biologiske faren til de to jentene.

– Vi var på stedet, men kan ikke si noe om hvilke funn som eventuelt ble gjort.

Ut over dette sier Dahl til NRK at hun ikke ønsker å kommentere selve aksjonen. Politiet har tidligere tirsdag bekreftet at de tror barnefaren var sentral i bortføringen av de to jentene, som er seks og åtte år gamle.

Politiet var på stedet ved 20.00-tiden tirsdag kveld, men dro like etter. Etter det NRK erfarer er det ikke noe som tyder på at barnefaren var til stede på adressen. Politiet skal heller ikke ha tatt med seg noen større beslag fra leiligheten, som ligger i Oslo.

Etterlyst

Politiet har etterlyst den biologiske faren til de to jentene som ble bortført ved 14.30-tiden tirsdag. Politiet mener at mannen, sammen med to andre maskerte menn, var til stede da jentene gikk av skolebussen i nærheten av Egebergbanen langs Masterudveien, om lag 11 kilometer utenfor Kongsvinger.

Ifølge politiet hindret også faren jentens fosterforeldre fra å ringe politiet. Dette skal ha forsinket meldingen om kidnappingen med en halv time, sa politiet til NRK tidligere tirsdag.

De to maskerte mennene skal ha tatt med seg jentene i en sølvgrå Toyota. Bilen skal ifølge politiet ha vært SUV-lignende, og mest sannsynlig ha kjørt i retning Kongsvinger. Samtidig vil ikke politiet utelukke noen muligheter, og politiet i Sverige bekrefter overfor NRK at de er informert om saken.

Politiet mener jentenes far forlot åstedet til fots etter kidnappingen, og at han kom seg unna med en bil han hadde parkert i nærheten. Politiet er svært interessert i vitneobservasjoner, både av faren og bilen med de bortførte jentene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

De to jentene som er bortført er 6 og 8 år gamle, og kommer opprinnelig fra Tsjetsjenia.

Foto: Politiet

– Veldig mange tips

Politiet i Hedmark har fått en rekke henvendelser i saken, men ønsker ikke å si om noen av disse har vært avgjørende på det nåværende tidspunkt.

– Vi har fått inn veldig mange tips i løpet av kvelden, men vi må vurdere senere hvilke av disse som er nyttige, sier Johnsen Dahl rundt klokken 21.00 tirsdag kveld.

Like før klokken 23.00 opplyser politiet i Hedmark på Twitter at arbeidet med å hente inn opplysninger gjennom avhør og andre undersøkelser fortsetter.

Rektoren ved skolen elevene gikk på opplyser at det var planlagt en sommeravslutning i kveld. Denne er nå avlyst. Ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard, sier til NRK saken preger hele lokalsamfunnet.

– Kongsvinger er en fredelig by, og dette er jo i utkanten av byen, i et landområde på Austmarka. Det er et lite lokalsamfunn, der alle kjenner alle, og det preger hele samfunnet der, sier Østgaard.

Laster Twitter-innhold
Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt sier at politiet ønsker kontakt med vitner som kan ha observasjoner i forbindelse at to søstre på seks og åtte år ble bortført av maskerte gjerningspersoner da de var på vei hjem fra Austmarka barne- og ungdomsskole tirsdag.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND