Hopp til innhold

Sporet opp piloten fra flyslipp i Søndre Land i 1945

Det startet med et flyslipp i Søndre Land i februar 1945, og endte med et sterkt møte mellom pilotens kanadiske datter og Ole Christian Dalby fra Søndre Land i sommer.

Ole Christian Dalby, Barbara Raphael og Barbaras ektemann

Ole Christian Dalby (t.v.) møtte pilotens datter Barbara Raphael i sommer. Her studerer de pilotens loggbok sammen med Barbaras ektemann.

Foto: Jørgen M. O. Dalby

Vi skal 68 år tilbake i tid og til Innersetermyra nordøst for Hov i Søndre Land. 23. februar 1945 slapp et fly en stor last med blant annet våpen og sprengstoff til de norske motstandsstyrkene.

Far og morfar hentet utstyr

Blant dem som hentet lasten var far og morfar til Ole Christian Dalby, som er pensjonert kaptein i Forsvaret. Så da en lærer på Søndre Land ungdomsskole lurte på om han kunne holde et foredrag om flyslippet så var Dalby snar om å si ja.

Ole Christian Dalby

Ole Christian Dalby fattet interesse for flyslippet fra 1945, siden både hans far og morfar var med å hente utstyret som landet i Innersetermyra, nordøst for Hov i Søndre Land.

Foto: Jorun Vang / NRK

Hverken faren eller morfaren til Dalby fortalte mye om det store flyslippet, men ved hjelp av blant annet internett klarte Dalby nøste opp i den spesielle krigshistorien.

Det var altså i februar 1945 at et fly kom med blant annet 14 containere med viktig materielle til hjemmestyrkene i Søndre Land.

– Da det kom melding fra London om at lasten var på vei, dro 12 av bygdas egne menn opp for å hente dette. Det var veldig tungt og det var på vinterstid. Heldigvis hadde flyveren fløyet lavt og sakte slik at spredningen av fallskjermene ble minimert. Arbeidet ble lettere på grunn av et svært dyktig flygermannskap, sier Ole Christian Dalby.

Farlig oppdrag

Han forteller at både mannskapet på flyet og de som hentet lasten gjennomførte et svært farlig oppdrag, fordi det var store tyske styrker både på Gjøvik, Raufoss og Dokka.

Maleri av flyslippet i Søndre Land 1945. Malt av Arvid Arnesen. Eid av Ole Christian Dalby.

Hjemme på veggen har Dalby et maleri av flyslippet. Malt av Arvid Arnesen som var med og hentet utstyret.

Foto: Privat/maleri av Arvid Arnesen

– Hvis tyskerne hadde fått nyss om lasten så hadde det helt sikkert blitt tøffe kamper og flere falne på begge sider, sier Dalby.

Lasten inneholdt blant annet flere tonn med våpen og sprengstoff til hjemmestyrken. Dalby mener at den store lasten var svært viktig i kampen mot tyskerne både i Norge og nedover i Europa.

– Viktigheten av dette flyslippet kunne man strengt tatt se nede i Europa. Jo dyktigere hjemmestyrken i Norge var til å gjøre anslag mot tyskerne, jo mer bant det opp tyske styrker i Norge. Sånn at jo mer aktive hjemmestyrken var, jo færre styrker ville tyskerne prioritere å sende sørover.

– Viktig last for freden

Dalby mener også at flyslippet blant annet var grunnen til at freden i Norge ble såpass fredelig. Slik var det ikke i andre land i Europa.

– Vi hadde blant annet lite represalier og få stygge episoder mot f.eks. NS-sympatisører. Dette skyldes mye på grunn av at de cirka 300 hjemmestyrkesoldatene i Søndre Land var bevæpnet, trent og de ble satt inn som en politistyrke fra og med den 8. mai. Det bidro til at freden i Norge ble fredeligere, sier Dalby.

Da han begynte å nøste i historien bestemte han seg for å finne piloten av flyet. Etter intens jobbing fant han ut at piloten var fra Canada og hete Harry Wellington Wilkie.

Ringte pilotens datter

Han døde i 2004, men ved hjelp av menighetsblader fant Dalby fram til hans datter, Barbara Raphael. Hun ble svært overrasket da han ringte i mai 2012.

– Jeg spurte om hun var hans datter. Hun ble helt stille i noen sekunder, før hun bekreftet hun det. Hun fortalte meg senere at hun visste svært lite om hva faren drev med under krigen, og da jeg ringte var hun med en gang redd at det var noe galt faren hadde gjort under krigen, men det var det jo ikke, sier Dalby.

Han fikk mye informasjon fra datteren. Blant annet hadde hun fortsatt loggboka hans.

– Der står den 23. februar i 1945 at han var på et oppdrag som ble kalt Operation Norway, og det var over Innersetermyra i Søndre Land. Jeg ble så glad da jeg fant henne, og spesielt da hun også ble så glad og hun hadde mye informasjon som hjalp meg.

Intervjuet på kanadisk radioshow

De hadde mye kontakt via telefon og e-post, og i sommer kom Barbara Raphael til Oslo.

– Det var et fantastisk møte med en fantastisk kvinne.

Og Dalby har nesten blitt kjendis i Canada etter at han ringte pilotens datter. Flere medier plukket opp historien, deriblant aviser og et radioshow.

– Jeg ble intervjuet direkte på kanadisk radio om noe som skjedde på Søndre Land under krigen. Det var stort og spesielt, sier Dalby.

Flere saker fra Innlandet