NRK Meny
Normal

– Et sjokk for reiselivet i Innlandet

Regjeringa vil øke momsen på overnatting og kulturtilbud fra 10 til 12 prosent. – Det kan få alvorlige konsekvenser for reiselivet og alpinanleggene i Innlandet, sier Ingvild Bergersen i NHO Reiseliv.

Ingvild Bergersen, NHO og skiheis i Fageråsen

Ingvild Bergersen i NHO Reiseliv Innlandet sier en momsøkning på reiseliv kan ramme spesielt hardt i

Reiseliv og opplevelser er en av de største næringene i Hedmark og Oppland. Derfor kan en slik momsøkning ramme hardt.

– Dette kom litt som et sjokk. Vi har mange destinasjoner hvor vi har aktiviteter. Denne momsen rammer ikke bare hoteller, den rammer for eksempel også heiskort på ski.

Det sier Ingvild Bergersen, som er regionansvarlig for NHO Reiseliv i Innlandet.

Video Kulda skaper trøbbel for alpinister i Trysil

Folk må regne med å betale mer for heiskortet hvis den såkalte reiselivsmomsen økes.

Foto: Nyhetsspiller

Hedmark og Oppland har mange vinterdestinasjoner. Det er sesongbedrifter som allerede har vanskeligheter med å skaffe overskudd, mener Bergersen.

– Momsøkningen påvirker da både prisen på overnatting og heiskortet, som gjør at mange turister for eksempel heller vil velge Sverige framfor vår region, sier hun.

X Games Hafjell 2017

Forslaget om økt moms vil også ramme idrettsarrangementer, noe blant annet Lillehammer satser mye på.

Foto: NRK

Nuller ut effekten

NHO er generelt fornøyd med satsingen på å skape nye arbeidsplasser i forslaget til statsbudsjett. Men for Innlandet, som altså er store på reiseliv, kan vinninga gå opp i spinninga.

– Det synd at reiselivet blir straffet, for reiselivet er en veldig viktig motor for vekst i arbeidsplasser. I mange andre næringer faller antall arbeidsplasser, men i reiselivet øker det, sier Bergersen.

Hun synes det er vanskelig å si om effekten av satsingen på nye arbeidsplasser nulles ut i Innlandet på grunn av momsøkningen for reiselivet.

– Men i Oppland sysselsetter reiselivet 25 prosent av det totale antallet sysselsatte i fylket. Så hvis reiselivet rammes kan det ha stor betydning.

Vil kjempe med nebb og klør

Nå vil NHO reiseliv jobbe på spreng for å påvirke politikerne til å ikke vedta forslaget.

– Ja, nå gjør vi det vi kan. Vi jobber med å komme opp med gode case, som viser direkte hvilken påvirkning dette har på de enkelte bedriftene, sier Bergersen.

Radisson SAS Trysil

Hotellrommene blir dyrere, hvis momsen på overnatting økes fra 10 til 12 prosent.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Også Bjarte Wigdel, som er styreleder i NHO Reiseliv Innlandet, synes dette er veldig lite gunstig. Han jobber i Trysil, som er en destinasjon som helt klart vil kunne merke en slik momsøkning.

– Særlig fordi de ligger så nær grensa til Sverige, nær konkurrerende områder hvor prisene da kanskje kan bli betraktelig lavere enn hos dem, sier Bergersen.

– Straffer en næring som har skapt arbeidsplasser

Disse tjenestene berøres av den foreslåtte momsøkningen:

  • Transporttjenester
  • Hotellrom
  • Kinoforestillinger
  • Kringkastingsavgiften
  • Museer
  • Fornøyelsesparker
  • Idrettsarrangementer

NHO Reiseliv har stolt på at regjeringen ville senke skattene for næringslivet, og ikke øke dem.

– Her straffer regjeringen en næring som har skapt arbeidsplasser, og som allerede har presset lønnsomhet. Dette vil ramme bedriftseiere og arbeidsplasser i distriktene hardest. Momsøkningen er uventet og trist for en næring som har jobbet så hardt, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.