NRK Meny
Normal

Caprinos advokat: – Et komplott å holde Il Tempo Gigante-planene hemmelige

LILLEHAMMER (NRK): – En kalkulert kommersiell beslutning av Hunderfossen og Aukruststiftelsen, sa Caprinos advokat i retten mandag.

Il Tempo Gigante i retten

RETTSSAK: Hvem har opphavsretten til bilen Il Tempo Gigante er spørsmålet som Sør-Gudbrandsdal tingrett skal svare på.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Mandag morgen møttes partene i en spesiell sak om opphavsrett. Det handler om Norges mest kjente racerbil, Il Tempo Gigante. Kjell Aukrust tegnet den, Ivo Caprino ga den liv på film, men hvem har opphavsretten?

Remo Caprino, Il Tempo Gigante (filmbilen)

GOD SAK: Vi mener at vi har en god sak ellers hadde vi ikke stått her i dag, sier Remo Caprino.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Vi mener at vi har en god sak ellers hadde vi ikke stått her i dag, men det er leit at samarbeid gjennom henholdsvis 30 og 40 år ender her. Vi er ikke fornøyd med å ha blitt ført bak lyset, sa Remo Caprino i en pause under rettssaken.

– Vemodig dag

Spørsmålet ble svært aktuelt da Hunderfossen Familiepark lagde en berg-og-dal-bane der vogna ser ut som en kopi av Il Tempo Gigante. Parken fikk tillatelse av Aukruststiftelsen til å lage berg-og-dal-banen, men Caprino Filmcenter ble aldri spurt. Dermed har filmcenteret saksøkt familieparken.

Den første dagen i Sør-Gudbrandsdalen tingrett er viet partsinnlegg fra Caprino Filmcenter, og advokat Rune Ljostad kalte dagen en trist dag.

– Det er en vemodig og trist, at et kunstnerisk og kreativt samarbeid skulle havne i retten.

Lars Espen Aukrust, Tomas Myrbostad, Per Arne Slapø

TINGRETTEN: Styreleder i Aukruststiftelsen Lars Espen Aukrust, Remo Caprinos advokat Tomas Myrbostad i samtale med Hunderfossens konserndirektør Per Arne Slapø før rettssaken.

Foto: Torunn Myhre / NRK

I år er det 40 år siden filmen Flåklypa Grand Prix hadde premiere, og «hovedpersonen» i filmen var utvilsomt racerbilen Il Tempo Gigante.

I 2010 begynte Hunderfossen og Aukruststiftelsen planlegge en attraksjon basert på bilen uten å ta kontakt med Caprino Filmcenter.

– Det var et regelrett komplott. Det må sees på som en kalkulert kommersiell beslutning at de valgte å holde planene hemmelige for Caprino Filmcenter. Det er også en manglende respekt for både loven og de to opprinnelseskunstnerne Ivo Caprino og Kjell Aukrust, sa Ljostad.

– Caprino har opphavsrett

Han mener det er Caprino som utvilsomt har opphavsrett til Il Tempo Gigante.

– Ifølge åndsverkloven har den som skaper et åndsverk opphavsrett til verket. Det kunstneriske verket Il Tempo Gigante er utvilsomt skapt av både av Aukrust og Caprino. Aukrust tegnet, men Caprino bygde bilen.

Ljostad sa at de på den måten har samarbeidet om kunstverket, og dermed kunne ikke berg-og-dal-banen Il Tempo Ekstra Gigante i Hunderfossen bygges uten å kontakte Caprino Filmcenter.

– Det spurte de aldri om.

Før rettssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag sa konserndirektør i Hunderfossen, Per Arne Slapø, at de har inngått en avtale med Aukruststiftelsen som da har gitt dem lov til å bygge attraksjonen Il Tempo Ekstra Gigante basert på Kjell Aukrust sine originalverker.

NRK følger rettssaken.

Il Tempo Extra Gigante

BERG-OG-DAL-BANE: Hunderfossens Il Tempo Extra Gigante i retten.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hannah Veslemøy vant Toneprisen

  Hannah Veslemøy ble vinneren av årets konkurranse til øredøvende applaus fra publikum. Hun er nesten målløs. – Er dette virkelig sant, soør hun seg selv.

  Hannah Veslemøy
  Foto: Hauk Kvien Skrefsrud
 • Ung mann kjørte uten førerkort

  Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

 • Øyertunellen stengt

  E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.