Normal

– Er som regel bilistens egen feil

Asfaltsprut på bilen er irriterende og tidkrevende å få vekk. Men som oftest er det bilister som ikke følger reglene som bli skadelidende, mener Veidekke.

Asfaltering

FØLGE SKILT: De som ikke følger skiltingen ved asfaltlegging, kan komme hjem med en ubehagelig overraskelse på bilen.

Foto: NRK

Sommeren er høytid for veiarbeid og mange steder legges det ny asfalt i disse dager. Asfaltering betyr ikke bare kø og nedsatt fart, mange bilister ender kjøreturen med å få asfaltsprut på bilen.

Flere som kjørte strekningen mellom Sønsterud og Gjesåsen i Åsnes i forrige uke fikk erfare dette. Veistrekningen på fem kilometer ble rustet opp og det gjorde at flere passerende biler opplevde asfaltsprut på felger og sideskjermer.

Asfalt på bil

FELGVASK: Slik kan felgen på bilen se ut etter møte med nylagt asfalt.

Foto: NRK

– Respekterer ikke reglene

Distriktsleder i Veidekke Hedmark, Frank Andersen, sier det ikke er helt uvanlig at mange opplever søl på bilen under asfaltjobber. Men som oftest må bilistene skylde på seg selv.

– Vi setter opp skilt med fartsredusering, har manuell dirigering og følgebil. Allikevel er det mange som ikke respekterer reglene. Kjører man for fort eller legger seg feil i veibanen når vi asfalterer, blir det søl på bilen

Frank Andersen

SKYLD: Frank Andersen mener bilistene som regel har ansvaret.

Foto: Veidekke

Veidekke dekker rengjøringskostnadene når de gjør en feil som fører til nedklinte biler, men ifølge Andersen skjer dette sjelden. Men selv om man følger reglene kan det være vanskelig å unngå søl på bilen når det er asfaltering på gang.

– Det er nesten håpløst å gjøre denne type arbeid uten at enkelte tilfeller kan forekomme. Noen er nødt til å krysse veien for å komme seg hjem og da kan det sprute opp. Men det gjelder å kjøre sakte og tenke forsvarlig. Vi har opplevd at utålmodige bilister kjører forbi følgebilen. Det er både trafikkfarlig og dumt for tilstanden på bilen, sier Andersen.

– Ordner det lett selv

Asfalt på bilen er ergerlig, men det finnes flere måter å få det vekk på. Den rimeligste måten er å gni over med diesel, parafin eller sitronsyre for så å skylle av med vann, men dette kan være hardt for lakken og bilen bør poleres i etterkant. Ekspertene anbefaler mer veldokumenterte metoder.

– Det er viktig å vaske bilen nøye og så gå på asfalten med avfettingsmiddel. Det er flere produkter man kan kjøpe selv som fjerner asfalten. Det er en fordel å få tatt det så raskt som mulig før det lager skader i lakken, sier Ronny Kalfoss ved Autoservice Solør.

Til tross for veiarbeidet som har foregått i nærheten av der han driver verksted, er det ikke mange biler som har kommet inn med asfalt i lakken.

– En og annen har vært innom for å få hjelp eller spørre om råd, men stort sett er dette problemer folk enkelt ordner opp i selv, mener han.

Asfalt på bil

ASFALTSPRUT: En grundig vask med riktig middel vil fjerne asfalt og olje fra lakken.

Foto: NRK