– En skremmende nyhet

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna, liker ikke at det er påvist rabies på en død vannflaggermus som ble funnet i kommunen hans.

Eivind Brenna

Eivind Brenna, ordfører i Vestre Slidre.

Foto: Knut Røsrud / NRK

I dag bekreftet Mattilsynet at det er funnet vannflaggermus i Valdres, som er smittet av den dødelige sykdommen rabies.

– Vi må være litt ekstra forsiktige, og vi må passe på at ungene våre ikke plukker opp døde flaggermus, sier ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna.

Mattilsynet opplyser at det er liten risiko for folk å bli smittet, da dette er en type vannflaggermus som har liten kontakt med mennesker. Mattilsynet oppfordrer folk til å la de fredede flaggermusene være i fred, og sier at folk som vanlig ikke skal å ta på syke eller døde flaggermus, men melde ifra til det lokale Mattilsynet dersom man kommer over dyr.

– Skrekkord

Selv om dette skal være en mindre farlig type rabies, har ordføreren likevel dårlige assosiasjoner med ordet rabies.

– Rabies er et skrekkord, jeg har vært både på Svalbard og i England for noen år siden, og da var det store plakater om at man skulle være forsiktig med å få smitten inn i områder, sier Brenna.

Flaggermus

VANNFLAGGERMUS: Det er slått fast at en død flaggermus som ble funnet på en hyttevegg i Vestre Slidre i Valdres, var smittet av rabies.

Foto: Georg Bangjord

Det er nesten 200 år siden det sist ble funnet rabiessmitte på det norske fastlandet, men det er første gang at denne type flaggermusrabies er påvist i Norge.

Mattilsynet opplyser at flaggermusvirusene sjelden smitter over til andre dyrearter.

Ukjent for folk

For mange på gata i Vestre Slidre, var nyheten om flaggermusrabies i kommunen helt nytt.

– Så lenge det ikke går på de 33 hundene mine, så går det greit for meg. Nei, jeg er ikke så bekymret, vi har sikkert vaksine, sier Mari Furvann.

– Det var nytt for meg, rabies er et skremmende ord, men jeg vet veldig lite om det. Vi får ta forholdsregler, sier Anne Berit Strømmen Strand.