NRK Meny
Normal

– En hån mot det Nansen sto for

Etter at Maria Amelie i går kveld ble pågrepet på Nansenskolen i Lillehammer, har det kommet sterke reaksjoner. Rektor ved skolen mener pågripelsen er et hån mot Nansen.

Video Nansenskolen: En dag etter pågripelsen

På Nansenskolen i Lillehammer er reaksjonene kraftige etter arrestasjonen av den papirløse flyktningen Maria Amelie i går kveld.

Amelie var på skolen som en markering av Nansenåret og rektoren på skolen mener arrestasjonen er en hån mot det Fritjof Nansen sto for.

– Hva tenkte du statsminister? Hva tenkte du justisminister? Hva tenkte du politisjef? Hvorfor håner du Nansenåret?

Det er spørsmål rektor ved Nansenskolen, Dag Hareide, stiller i dag.

Reiser til Oslo for å demonstrere

Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris for sitt humanitære arbeid for flyktninger i Russland, og introduserte Nansenpasset for å hjelpe de papirløse flyktningene etter første verdenskrig.

– Hva tenkte man når man fengslet en russisk flyktning som ba om å få betale skatt i Norge, ba om et identitetsbevis – akkurat de tingene Nansen arbeidet for, sier Hareide.

50 elever fra Nansenskolen reiste i ettermiddag til Oslo for å demonstrere mot at Maria Amelie blir sendt tilbake til Kaukasus.

– Kom veldig brått på

I går kveld så Nansenskole-eleven Astrid Solvåg Nesse at Maria Amelie ble pågrepet.

– Det kom veldig brått på. Vi satt og snakket om hva hun skulle gjøre framover. Da svarte hun at hun ikke visste, at hun måtte ta det dag for dag, så var hun plutselig arrestert. Det var veldig brått, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Behov for mer flom- og rassikring

  Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i til sammen 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder TV 2.

  Helikopterbilde flom
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
 • Kongsvinger snudde og vant

  Storhamars ishockeygutter slo Stjernen 5-2 i kveld. Mens Kongsvinger tok seieren på sudden death i oppgjøret mot Manglerud Star, etter at de lå under 3-0 etter andre periode.

 • Storhamar leder før siste periode

  Storhamar leder 3-1 før siste periode i hockeyoppgjøret mot Stjernen. Kongsvinger derimot ligger under 3-0 hjemme mot Manglerud Star på hjemmebane. Siste periode i kampene begynner straks.