– Det har vært en forferdelig lang prosess

I fem år har Ivar Stuan og kona hans, som nå er tiltalt for å ha medvirket til skatteunndragelse, ventet på at saken mot dem skulle bli ferdig etterforsket.

Ivar Stuan

– Det har vært en fem års straff lenge før vi kom til en rettssal, sier Ivar Stuan om den lange tiden det har tatt å etterforske saken mot ham og hans kone.

Foto: NRK

– Det er veldig uvirkelig det hele. Det har vært en forferdelig lang prosess. Det er fem år siden vi fikk de første signalene på at noe kunne være galt. Og vi har trodd at alt har vært riktig. Det er en forferdelig belastning, sier Ivar Stuan fra Løten.

– Har ikke gjort noe bevisst

Ekteparet er tiltalt for bevisst å ha skrevet ut uriktige fakturaer for 13 millioner kroner, og på denne måten ha medvirket til skatteunndragelse for 98 kunder. Fakturaene skal ha blitt skrevet ut i tidsrommet fra januar 2004 til april 2008, ifølge tiltalene.

De to er medeier i eventselskapet Sponsorlink som blant annet arrangerer turer til forskjellige idrettsarrangementer.

De tar overhode ikke hensyn til enkeltpersoner, familier, barna våre eller oss. Det har vært en fem års straff lenge før vi kom til en rettssal.

Ivar Stuan

Sjøl mener ekteparet at de ikke har gjort noe bevisst feil.

– Vi har sagt at hvis det er feil så kan det hende, men vi har ikke visst at det var feil. Vi har etter vår fatteevne gjort så godt vi kunne. Vi har brukt rådgivere i form av økonomer, revisorer og også spurt skattemyndigheten hvordan vi skal gjøre dette riktig. Vi har ikke skjønt at vi har gjort noe galt, sier Stuan til NRK.

Påtalemyndigheten mener at det har vært dialog mellom de tiltalte og firmaene, noe aktor mener tyder på at det gjort forsettlig og med vinnings hensikt.

– De har ikke fått noen direkte skattegevinst på dette, men det har nok gitt dem en positiv omtale innen sin bransje. Goodwill i den form at kunden kommer tilbake, og at det vil spre seg at de er samarbeidsvillige og hører på kundens ønsker. Man skal ikke undervurdere betydningen av det, sier aktor i saken, politiadvokat Richard Røed.

Stuan avviser dette.

– Vi har hatt en gjennomgang av fakturaene som de hevder er feil, og det er to–tre kunder som er igjen av de kundene det er snakk om. Det er et mikroskopisk antall, og avkrefter det politiet sier.

– Feil i fakturaene

Ifølge tiltalene skal ekteparet ha sendt en regning til et firma der det står at de har sendt dem på kurs, mens selskapet i realiteten ikke har vært på kurs. Kurs gir ofte fradragsrett i ligningen til selskapet. Hvis selskapet ikke har vært på kurs, men på et idrettsarrangement, så har ikke de rett på fradrag på denne turen.

Hamar tinghus

Rettssaken skal gå i Hedmarken tingrett i Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Til sammen omfatter tiltalene 270 fakturaer til 98 kunder som ble sendt ut i løpet av januar 2004 til april 2009.

– Dette gjelder cirka én prosent av det totale antall fakturaer som vi har sendt i ut i denne perioden. Det vil si at 99 prosent av alle fakturaene har vært veldig bra, for de har brukt et titalls personer til å gå igjennom regnskapene våre og sett etter feil. De mener de har funnet at én prosent som de har gått igjennom kan ha feil, sier Stuan til NRK.

– Lang ventetid

I 2009 startet politiet sin etterforskning. Siden da har ekteparet Stuan ventet på at saken skulle bli ferdig etterforsket. Det har vært fem lange år.

– Det har vært forferdelig. Du blir helt satt ut. Som menneske mister du respekt for det du har trodd var riktig, og du mister veldig respekt for dem som driver i det offentlige som skattemyndigheten og politiet. De tar overhodet ikke hensyn til enkeltpersoner, familier, barna våre eller oss. Det har vært fem år med straff før vi kom til en rettssal.

Stuan sier de har forsøkt å leve et normalt liv, men at det har vært vanskelig.

– Vi prøver da, og har prøvd å drive virksomheten videre, men vi greier jo ikke det. Vi sover ikke på natta, og vet ikke når vi motparten kommer med neste utspill. Vi føler at vi har hatt noen etter oss i fem år.

Rettssaken mot de to starter i Hedmarken tingrett på mandag.