– Ekstremt av bondeleder å forsvare faunakriminalitet

Naturvernforbundet synes det er oppsiktsvekkende at lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag går langt i å forsvare de tolv mennene som er siktet for ulovlig ulvejakt.

Arnodd Håpnes

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet reagerer sterkt på uttalelsene til Merete Furuberg etter at tolv menn ble siktet for ulovlig ulvejakt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er svært ekstremt å forsvare grov faunakriminalitet, slik leder Merete Furuberg gjør.

Det sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

I går sa Merete Furuberg, som er leder i Norges Bonde- og Småbrukarlag, at hun har forståelse for at de som er utsatt for ulveangrep griper tak i det og går til sivil ulydighet .

– Her avdekkes det mørke holdninger som vi ikke trodde hadde grobrunn i en seriøs næringsorganisasjon, sier Arnodd Håpnes.

– Dramatisk

Han viser også til at Bonde og Småbrukarlaget har vært med på å vedta en uttalelse der de tar sterkt avstand fra krypskyting på Koppang i august 2008.

Det skjedde i Det Nasjonale Kontaktutvalget for rovdyrsaker, der Bonde- og Småbrukarlaget sitter sammen med blant andre Naturvernforbundet.

– Den gang sto Norges Bonde- og Småbrukarlag bak denne uttalelsen. Det er særdeles oppsiktsvekkende og dramatisk at leder Merete Furuberg nå forlater denne felles enigheten og gir aksept til dette svineriet som krypskyting faktiske er, sier Arnodd Håpnes.

– Forsvarer ikke, men forstår

Uttalelsene fra Merete Furuberg kom etter at tolv menn i går ble pågrepet og siktet for ulovlig ulvejakt . Etterforskningen skal ha pågått i årevis.

Det har lenge vært mistanke om at ulver har blitt skutt ulovlig. Og flere forskningsrapporter har konkludert med at hver annen ulv som dør, faller i illegal jakt.

Merete Furuberg sier ikke direkte at hun forsvarer illegal jakt, men hun sier hun forstår at fortvilte mennesker kan gå til et slikt skritt.

Leif Forsell (t.v.), Trygve Slagsvold Vedum, Nils T. Bjørke og Merete Furuberg

Merete Furuberg, her sammen med Trygve Slagsvold Vedum, Nils T. Bjørke og Leif Forsell.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hun mener at forvaltningen også gjør seg skyldig i sivil ulydighet, ved ikke å følge opp det vedtatte rovdyrforliket.

– Jeg forsvarer verken at forvaltningen griper til sivil ulydighet eller at andre mennesker gjør det, men i en fortvilet situasjon, så forstår jeg det, sier Merete Furuberg til NRK.

Det mener Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet er mer enn betenkelig.

– Det er svært ekstremt å forsvare grov faunakriminalitet, sier Håpnes.

Slikt senker terskelen

Naturvernforbundet forventer at alle relevante aktører tar mye tydeligere avstand fra all krypskyting av ulv og andre rovdyr, og all annen faunakriminalitet.

– Når toneangivende interesseorganisasjoner nærmest legitimerer faunakriminelle handlinger, som krypskyting av rovdyr er, så er dette helt uakseptabelt og det bidrar til å senke terskelen for hvor alvorlig dette faktisk er, sier Arnodd Håpnes.

Venter på post

Naturvernforbundet mener Merete Furubergs uttalelser om ulovlig ulvejakt bidrar til å senke terskelen for hvor alvorlig det er.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Ufarliggjør faunakriminalitet

Også NOAH - for dyrs rettigheter reagerer kraftig på Merete Furubergs uttalelser. De mener hun vrir på begreper for å ufarliggjøre alvorlig faunakriminalitet.

– Når man kaller «faunakriminalitet» for «sivil ulydighet», så tøyer man begrepet til det knekker sammen, skriver Siri Martinsen i en epost til NRK.

NOAH er ellers glade for at tolv personer er pågrepet og siktet. Organisasjonen har flere ganger uttrykt bekymring for at det i deler av jaktmiljøet er akseptert å drive med ulovlig jakt, og har ved flere anledninger anmeldt slike saker.