NRK Meny
Normal

– Det er en ekstremøvelse å drive kulturhus

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, er imponert over Prøysenhuset, men mener den virkelige jobben starter når feiringen er over og hverdagen begynner.

Hvor er dette uke 29/14?

ÅPNER I DAG: Den nye Prøysenhuset på Rudshøgda i Ringsaker kommune ligger i skogen rett ved stua der forfatteren og visedikteren Alf Prøysen vokste opp.

Foto: Bjørn Opsahl

I dag er det hundre år siden forfatter og visesanger Alf Prøysen ble født, og begivenheten feires med åpningen av det nye Prøysenhuset.

Det har vært debatt rundt hvordan det nye huset skal drives. Debatten endte med at Hedmark fylkesmuseum trakk seg ut av prosjektet. Derfor er det Ringsaker kommune som skal drifte huset i framtiden. og det kan bli utfordrende, tror kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

bylinebilde - Agnes Moxnes

UTFORDRENDE: Kulturkommentator Agnes Moxnes sier det er mange gode krefter i sving ved Prøysenhuset, men mener det er en ekstremøvelse å drive kulturhus.

– Det kan gå bra, men jeg har sagt mange ganger at det er en ekstremøvelse å drive kulturhus og også forfatterhus av denne typen, sier hun.

Astrid Lindgren som forbilde

Moxnes tror forbildet til det nye Prøysenhuset er Astrid Lindgrens «Junibakken» i Stockholm, altså et opplevelsessted.

Men jeg tror det er av helt essensiell betydning at man husker de mørke undertonene. Prøysen var et menneske som følte annerledes enn andre, tenkte annerledes enn andre. Hadde en annen følsomhet, sier hun.

Dermed blir det viktig at huset ikke kun blir «tjo, hei, moro og kos».

– De må bringe inn stemmer og tolkere av Prøysen som tenker på ham og ser ham og skjønner ham på en annen måte enn det vi har lært oss til å gjøre opp gjennom årene, sier Moxnes.

Tror få unge kjenner Prøysen

Agnes Moxnes mener selv hun tilhører et kjernepublikum som vokse opp med Alf Prøysen på barnetimen i radio om morgenen.

– Han var jo veldig berømt også ut over landets grenser. Han var den største vi hadde, men han er ikke det lenger. Du kan spørre barn og ungdom rundt omkring i landet, og mange vil ikke vite hvem han er, de vil kjenne igjen noen viser, sier hun.

Garanterer gjeldfritt Prøysenhus

Arthur Buchardt

INVESTOR: Arthur Buchardt tok initiativ til å få bygget det nye Prøysenhuset.

Foto: Per Onsheim / NRK

NRKs kulturkommentator har vært og sett på det nye Prøysenhuset og hun er imponert. Hun er også full av lovord over investor Arthur Buchardt som hun kaller en drivkraft av voldsomme dimensjoner.

– Han har hatt resurser og dessuten så har han sett helt tydelig hvem man må snakke med og hvem man må alliere seg meg. Han så jo at finansministeren i regjeringen den gangen het Sigbjørn Johnsen, og han allierte seg med fylkesmannen Sylvia Brustad. Og det er klart at med sånne krefter på laget så setter du i gang en bevegelse som vi ser resultatet av veldig tydelig i dag, sier Moxnes.

– I dag skal det feires. Er dette en feiring som er Prøysen verdig?

– Det tror jeg. Det er mange gode krefter i sving. Men det er ikke i dag slaget står. Slaget begynner fra og med i morgen, eller når Blåklokkevikua er over om en uke, sier Moxnes.

Ester (93) har ukjent sang av Alf Prøysen

– Nøkternt, nært og spennende Prøysenhus