Hopp til innhold

– Du går i konstant sorg, godt når folk bryr seg

50 personer mellom 16 og 35 år var samlet i Mesnali i Ringsaker. De har en ting felles: alle har de opplevd at en i familien, venn eller kjæreste har tatt sitt eget liv. For dem er det viktig med større åpenhet om teamet.

TOR MARTIN GRANHEIM;vi som har opplevd å miste noen i selvmord bærer på en konstant sorg

Tor Martin Granheim; opplevde at en bror tok sitt eget liv og for ham er det viktig å møte igjen andre i samme situasjon.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Det kom som lyn fra klar himmel, da det skjedde. Det sier Tor Martin Granheim. Han er en av de unge som har kommet til samlingen i Mesnali denne helga.

Møter igjen kjente

Tor Martin mistet en bror i selvmord i januar i 2016. Broren hadde ikke noen historikk fra psykiatri.

For Tor Martin er det som å møte gamle venner. Han har vært på flere treff av samme art. Han har fått en stor vennekrets som har opplevd samme krisesituasjon som han selv. Han og familien har værft åpne på at en bror tok livet sitt. -For meg har dette vært helt naturlig, sier han.

Skal ikke være alene

IDA EVITA deLeon: opptatt av å samle unge som har opplevd nære folk som har tatt sitt eget liv

Ida Evita deLeon: det er viktig å skape åpenhet rundt temaet selvmord. Det må ikke lenger være skambelagt.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Samlingen i Mesnali er i regi av organisasjonen Unge Leve. Her er det ulike opplegg for deltagerne: sorggrupper, yoga, gåturer og forelesninger.

Formålet er at her skal de unge som har mistet noen i selvmord få møte andre i samme situasjon. Det sier Ida Evita deLeon, som er ungoms- og kommunikasjonssekretær i Unge Leve.

Viktig med åpenhet
UNGE PÅRØRENDE TIL SELVMORD; mange unge samlet i Mesnali

UNGE, PÅRØRENDE TIL SELVMORD: noen av dem som var på samling til Unge Leve, i Mesnali i april 2018

Foto: Knit Røsrud / NRK

I følge organisasjonen Unge Leve, er det svært viktig å få til større åpenhet om temaet selvmord.

Det må bli like normalt å snakke om selvmord og at folk sliter psykisk, som at vi snakker åpent om det at folk har kreft og mange dør av dette, sier Ida Evita.

Ved for eks skifte av jobb, er det mange som kvier seg for å fortelle - hvis de har hatt folk nær seg, som har tatt sitt eget liv. Det er fortsatt skambelagt, sier Ida Evita.

Latter og gråt om hverandre
TONJE HATMYR; Betyr veldig mye å kunne møte andre i samme situasjon

Tonje Hatmyr; opplever et viktig fellesskap på en slik samling og vi både gråter og ler, sier hun.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Vi griner og ler om hverandre. Tonje Hatmyr er veldig fornøyd med opplegget på helgesamlingen.

Tonje opplevde at hennes far tok sitt eget liv for 2 år siden. For henne betyr samlingen at hun ikke er alene med sorgen og tankene hele tiden. Hun opplever det som godt og her er det store kontraster. Fra å gråte i en stund - til å le rett etterpå.

Hun føler også at det er viktig med åpenhet rundt dette teamet. Mange synes det er vanskelig å snakke om det - de er usikre på hva de skal si og hvordan de skal oppføre seg. Men åpenheten og det at folk bryr seg, gjør at du ikke føler deg så alene, sier Tonje. Det kan være tungt.

Les også:

Flere saker fra Innlandet