NRK Meny
Normal

– Dette begynner å bli ekstremt

Store snømengder gjør strømlinjene så tunge at mange har mistet strømmen de siste ukene. Nå jobber strømselskapene på spreng for å rydde linjenettet.

Linjerydding

SNØTUNGT: Helge Arne Bekkemellem holder rundt en jordledning omkranset av snø.

Foto: Thomas Kronberget / Eidefoss

– Først fryser linjene og så kommer det snø over. Da kan linjene ryke, sier planlegger i Eidefoss, Helge Arne Bekkemellem.

Han brukte onsdag arbeidsdagen på å fjerne snø fra strøm- og jordledninger med en mange meter lang isolasjonstang på Bjorli.

– Det begynner å bli ganske ekstremt nå, forteller han.

På det meste mistet 11 000 Eidsiva-kunder strømmen i romjulen.

Rekordmye snø

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har det kommet mer snø enn vanlig flere steder i landet de siste ukene. I Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark er det i gjennomsnitt 60 centimeter med snø i 1000 meters høyde.

Linjerydding

HENGER: Strømlinjene hang lavt over bakken på Bjorli onsdag.

Foto: Thomas Kronberget / Eidefoss

Statsmeteorolog Espen Granan forteller at det har vært noen heftige dager med snø i julen.

– Snømengdene totalt sett ligger ganske på normalen, men det er satt døgnrekorder flere steder. Det er ganske heftig, sier Granan.

Ber publikum varsle om tunge strømlinjer

– Vi har en truende situasjon med mye snø på vegetasjon og på linjenettet. Det gir en del driftsforstyrrelser, sier Ole Inge Rismoen.

Han er leder for nettstyring og beredskapsleder i Eidsiva nett og forteller at selskapet nå har økt beredskapen for å forhindre og forkorte mulige strømbrudd.

– Feilretting er en prioritet nå. Vi bruker helikopter for å inspisere og finne trær som står utsatt til. Vi har også brukt helikopteret til å blåse snø vekk fra vegetasjonen rundt linjene.

Rismoen oppfordrer publikum til å varsle strømselskapene dersom de ser strømlinjer som er fulle av snø.

– Hvis man ser linjer som begynner å bli tunge og henger faretruende lavt, bør man varsle oss.

Linjerydding

RYDDER: Steinar Nyheim i Eidsiva nett rydder strømlinjer ved Fåvang kirke i Oppland.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Innbrudd på folkehøgskole

  Det har vært innbrudd på Bjerkely folkehøgskole på Arneberg. Det er blant annet stjålet kontanter, PC og Iphone. Politiet har vært på skolen og gjort undersøkelser.

 • Lunner vil bli en del av Viken

  Formannsskapet i Lunner har med 6 mot 1 stemme vedtatt å søke om å bli en del av den nye Viken fylkeskommune. De to Senterparti-representantene var uenige og endte opp med at en av dem stemte mot å gå over til Viken.

 • Vil felle flere ulver

  Rovviltnemda i Hedmark ber om at de gjenværende ulvene i Julussa- og Osdalsreviret blir tatt ut. Leder i nemda, Arnfinn Nergård, sier at selv om kvoten på 16 dyr er felt og jakta foreløpig stoppet, så innebærer departementets vedtak at begge flokkene skal tas ut.
  Og ifølge SNO er det i hvert fall to ulver igjen - en i hvert av revirene.