NRK Meny
Normal

Glad hun var til stede under fengslingsmøtet med Behring Breivik

Ine Lindalen fra Oppland er glad hun var til stede under fengslingsmøtet med terrorsiktede Anders Behring Breivik. Lindalen overlevde massakren på Utøya, og var spent før møtet.

Ine Lindalen

Mange var til stede under det åpne fengslingsmøtet i Oslo tinghus i dag. Ine Lindalen fra Oppland var en av de.

Foto: NRK

I forrige uke ble det bestemt at Behring Breivik måtte møte i det første åpne fengslingsmøtet. Flere etterlatte og overlevende bestemte seg for å møte opp i Oslo tingrett for å se mannen som drepte 69 mennesker på Utøya den 22. juli i år.

– Fint å være der

Fylkessekretær i Oppland AUF, Ine Lindalen, var usikker på hvordan hun ville reagere på å se Behring Breivik i rettssalen.

– Det kan enten gå veldig bra, eller det kan bli innmari tøft, sa Lindalen før rettsmøtet i dag.

Etterpå var hun glad hun var til stede.

– Det var fint å være der. Det var litt absurd å se hvordan han er som person. Vi forstår nå at han ikke har noen virkelighetsforståelse i det hele tatt. Det er litt skummelt, samtidig som det er ... jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg sitter igjen med en følelse av at det er helt absurd. Hvordan er det mulig å være så utspekulert, samtidig som han har så lite forståelse for hvordan ting fungerer, sier Lindalen.

Lang kø før fengslingsmøtet

Det var lang kø foran Oslo tinghus før fengslingsmøtet. Noen hadde møtt opp i natt for å være sikret plass inne i salen. Noen av de pårørende og overlevende snudde i døra, mens andre gikk i løpet av fengslingsmøtet.

– Jeg har glad jeg kom. Jeg hadde behov for å se ham i rolige omstendigheter. Det kommer til å hjelpe meg at jeg har vært her i dag. Seansen der inne var veldig rolig, og det fikk pent og pyntelig for seg. Det var ingen grunn til stor panikk. Det gikk veldig fint å være inne i salen, sier Lindalen.

Behring Breivik ønsket å tale til de fornærmede under fengslingsmøtet, men dette sa dommeren nei til.

– Dette er ikke en hovedforhandling der han skal forklare hele sitt handlingsmønster. Jeg ønsket ikke at han skulle bruke dette som en talerstol eller til rettferdiggjøring for sine gjerninger, sa dommer Torkjel Nesheim etter fengslingsmøte.

Den siktede ble varetektsfengslet i 12 nye uker.