NRK Meny
Normal

– Det var en eksplosiv brann med veldig stor varmeutvikling

Redningsmannskapene som først kom fram til Høgeset leirskole i Valdres, beskriver brannen som svært dramatisk.

Leirskolebrann i Valdres

Høgeset leirskole i Valdres begynte å brenne ved 23-tiden mandag kveld. 11 personer ble sendt til sykehus med røykskader, men ingen er alvorlig skadd etter brannen, opplyser politiet.

Til sammen 100 elever og lærere reddet seg ut da hovedbygningen ved leirskolen ble totalskadet i brannen som startet sent mandag kveld. Ingen av dem som befant seg i bygningene skal ha blitt alvorlig skadet, men 11 danske elever er sendt til Lærdal sykehus med lettere røykskader.

En av de første redningsmannskapene som kom til stedet var varabrannsjef i Vang kommune, Ove Martin Stende.

– Det så ikke så veldig bra ut. Det var full overtenning i hoveddelen av leirskolen. Det var en eksplosiv brann med veldig stor varmeutvikling. Derfor konsentrerte vi oss om å redde bygninger som lå rundt i stedet for å redde hovedbygningen, sier han til NRK.

Created by InfoDispatcher

BRANNSTEDET: Slik så det ut ved Høgeset leirskole i morgentimene tirsdag. Brannvesenet drev fortsatt på med etterslukking.

Ukjent brannårsak

Stende ønsker ikke å spekulere i brannårsaken, men forteller at brannen startet i hovedbygningen av huset.

– Brannen hadde startet i den eldste delen, og der var hoveddelen av bygningen trebygg. Tilbyggene var av mur, så de stod lengre imot. Den gamle eleven var den som var mest sårbar kan du si, for å få den eksplosive brannutviklingen som det var, sier Stende.

Han forteller at elevene og lærere var ferd med å bli evakuert da han kom til Høgeset sent mandag kveld.

– Vi møtte jo hele flokken, da vi var på vei opp dit. Jeg fikk veldig raskt konstatert at de hadde telling på at alle var ute. Det var det som stod i hodet mitt, forteller Stende.

Til sammen skal det ha vært 97 elever og 3 lærere som ble er evakuert til Tyinkrysset fjellstue og Filefjellstuene, som ligger i nærheten. Samtlige var på besøk fra Paul Petersen Idrætsintitut i Danmark. De fleste elevene skal være i 20-årene. får NRK opplyst. 11 elever er fraktet videre til sykehuset i Lærdal med mindre røykskader.

Da han forlot brannstedet tirsdag morgen, var hele hovedbygningen fullstendig utbrent og brannvesenet drev med etterslukking.

– Vi satte igjen et vaktmannskap for å passe på at det ikke skulle blusse opp noe og eventuelt spre seg til bygningene som ligger tett inntil. Det var blant annet et bolighus som lå 4-5 meter fra hovedbygningen, men det greide vi å berge, sier Stende.

Varabrannsjef Ove Martin Stende

Varabrannsjef Ove Martin Stende i Vang kommune var en av de første på brannstedet.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Reiser tilbake til Danmark

Ingen ved Paul Petersens Idrætsinstitut ønsker å snakke med media om den dramatiske opplevelsen. I en pressemelding skriver direktør Car Emmanuel Larsen ved skolen at de de 11 elevene som ble sent til sykehuset i Lærdal forventes å bli utskrevet tirsdag.

– Alle 100 personer kjøres hjem til København i løpet av tirsdag kveld og tilbys krisehjelp ved ankomsten onsdag morgen. Paul Petersens Idrætsinstitut tar hendelsen meget alvorligt, det danske utenriksministeren er informert og de nødvendige foranstaltninger vil bli tatt i forhold til alle involverte, skriver Larsen.

I pressemeldingen ber skolen om at spørsmål om brannen rettes til norsk politi, og at man respekterer at de involverte elever og lærere ikke kontaktes.

– Få fikk berget eiendelene

Ordfører i Vang, Vidar Eltun, var selv på brannstedet i natt og snakket med ungdommer som måte evakuere.

– De var jo veldig glade for at alt hadde gått bra og at ingen var alvorlig skadet. Det ble dessverre en dramatisk opplevelse på et veldig fint opphold på Filefjell, sier Eltun.

Ordføreren forteller at de danske elevene og lærerne tirsdag vil returnere til Danmark med buss.

– Det var nok dessverre få som fikk berget noen eiendeler. Dette skjedde jo rimelig kjapt, så det ar jo bare å komme seg ut, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Reisefølget er evakuert til Tyinkrysset fjellstue.