– Det kunne gått så mye verre

En rekke husstander er evakuerte etter steinras i Kvam lørdag. Eivind Bones sto på verandaen, da en diger steinblokk dundret forbi huset.

Ras Kvam

Eivind Bones så den store steinblokka komme dundrende nedover fjellsida og passere like bortenfor verandaen han sto på.

Foto: Fredrik Weikle/privat

– Vi hørte noen merkelige lyder, litt buldrende og trodde først det var noen fly eller tordenvær. Men da vi gikk ut på verandaen skjønte vi at det ikke kunne være det. Så gikk det opp for oss hva det var. Jeg så en diger røyksky og deretter steinene komme nedover, den trilla med tyngde, forteller Eivind Bones, som fikk en stein på størrelse med en halv bil dundrende forbi huset lørdag ettermiddag.

Klokka 12.50 fikk politiet melding om at det hadde gått en steinras mellom to garder i Gardvegen i Kvam. Husene ligger litt oppe i lia og det har gått ras der tidligere, i forbindelse med pinseflommen 2013.

Ingen personer kom til skade i raset. Lørdag kveld er området fortsatt avsperret og alt tyder på at de evakuerte ikke får komme hjem før tidligst søndag.

steinras, kvam

Steinblokka løsnet fra dette henget og raste 300 meter nedover fjellsida. Foto: Fredrik Weikle

Vurderer rasfaren

– Politiet fikk melding om raset klokka 12.50 om at stein og jord hadde rast nedover ei bratt li. Etter det har vi varsla og fått nødetatene til stedet og vi har også en drone som flyr over området, forteller operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Hallgrim Ous.

Politiet evakuerte boligene i nærområdet, i tilfelle nye ras og i påvente av vurderingen fra NVE/NGI.

– Overfor den evakuerte bebyggelsen er det et overheng, der ei stor steinblokk har rast 300 meter ned og landa mellom to hus. Vi har evakuert de to husene og en åtte hus nedenfor der igjen. De evakuerte har fulgt rådene fra oss og blir da eventuelt tatt hånd om av kommunen, som er varsla.

Fryktet for naboene

Steinblokka raste forbi huset til Bones og kona, med retning mot andre boliger et stykke nedenfor.

– Jeg begynte på bli engstelig for husene lenger ned, men heldigvis stoppa steinen på vegen 10–15 meter nedenfor oss. Det kunne gått så mye verre, for ingen hus hadde kunnet stoppe det der, sier Bones, som dro på hytta for å vente til de får klarsignal om at det er trygt å reise hjem igjen.

Steinras Kvam

Beboerne i husene nedenfor rasstedet er alle evakuert, i påvente av at en geolog skal vurdere rasfaren.

Foto: Fredrik Weikle