Normal

– Det kom plutselig en åpning i skydekket med et utrolig lys

LILLEHAMMER (NRK): Nebojsa Petrovic fra Lillehammer, dobbel prisvinner i Nordic Nature Photo Contest, forteller om et helt eget lys på hjemstedet.

Trening på is

'TRENING PÅ IS': Motivet er tatt ved Mjøsa.

Foto: Nebojsa Petrovic/nnpc.no

– Idet lyset brøt gjennom, så jeg en gutt på skøyter og jeg skjønte at her lå det an til et spektakulært bilde, sier Petrovic.

Konkurransen har mottatt ca. 4000 bilder fra 300 fotografer i 12 land. Det er i alt 18 vinnerbilder, og Petrovic er den eneste som er blitt premiert for to av disse bildene.

Det berømte Lillehammer-lyset

Nebojsa Petrovic

HAR INVITERT FOTOGRAF-KOLLEGER TIL LILLEHAMMER: Nebojsa Petrovic.

Foto: Dag Kessel

– Jeg har snakket med flere andre fotografer som har lyst til å komme til distriktet på fototur. Jeg har fortalt dem at det er et fantastisk lys i Lillehammer-området.

«Lillehammer-malerne» er blitt et eget begrep i norsk kunsthistorie, og er en fellesbetegnelse på flere berømte malere i perioden 1890-1960. Flere av dem var tiltrukket av lyset i naturen.

2. april blir det fotoustilling på «gallerí elelén» i Lillehammer, der man kan se bildene til Petrovic.

Vinner i kategorien "Fotoreisen" i årets utgave av Nordic Nature Photo Contest
Foto: Bence Mate

Internasjonal anerkjennelse

Nordic Nature Photo Contest arrangeres av bladet Natur&Foto, og konkurransen i 2016 er 6. gang.

– Flere av bildene i disse konkurransene har fått stor publisitet internasjonalt, sier ansvarlig redaktør Baard Næss.

Edderkopp og grevling i samme bilde

Selve hovedkategorien, "Årets nordiske naturfotograf", ble vunnet av Mats Andersson fra Sverige. Han er fotograf i et reklamebyrå, og har i de senere år utviklet seg i mer kunstnerisk retning innen foto.

Edderkoppen og grevlingen

'EDDELKOPPEN OG GREVLINGEN': Her har Mats Andersson lykkes i å ta bilde av en edderkopp på spindelvev i forgrunnen, mens en grevling er på veg mot ham i bakgrunnen.

Foto: Mats Andersson/nnpc.no

Forbudt å redigere

Nordic Nature Photo Contest stiller strenge krav til ekthet på bildene. Det er ikke lov til å sette inn farger som ikke er der, men kun variere kontrast, balanse og skarphet.

Det andre vinnerbildet ser ut som et par troll ved siden av noen trær. Sannheten er at alt er trær, men han har oppnådd denne effekten ved å bevege kameraet under eksponeringen slik at alt blir uklart. Dermed trer silhuetten av "trollene" fram.

Travle troll

'TRAVLE TROLL': Planlagt bevegelsesuskarphet fra Petrovic fikk fram et par 'troll' blant trærne.

Foto: Nebojsa Petrovic/nnpc.no

– Jeg bare fikk en innskytelse da jeg tok bildet, og tenkte "wow" da resultatet var klart.

Petrovic er ikke fotograf av yrke, men jobber til daglig på Gilde Terina i Lillehammer. Han har opprettet enkeltmannsforetak som fotograf og driver også med innramming.

– Ikke bare ta prospektkort-bilder!

– Det er flott natur her i distriktet, men vi har nok prospektkort-bilder! Vær kreativ og tenk nytt. Våg å være utradisjonell.

Han har nå kontrakt med "Norsk friluftsliv", som er en fellesorganisasjon for 15 norske friluftsorganisasjoner. Neste uke skal han i gang med en fotoserie med bilder fra innlandet, på oppdrag fra organisasjonen.