NRK Meny
Normal

– Det har skjedd gledelige ting

Mannen som ble plassert i en ribbet bolig etter et opphold på Reinsvoll. Nå har han blitt lagt inn på sykehus, og en behandlingsplass skal være like rundt hjørnet.

Jørgen Stueland med sin klient

En mann fra Østre Toten ble plassert i en bolig som manglet møbler og hvitevarer etter han ble skrevet ut fra Reinsvoll. Her er han sammen med sin advokat, Jørgen Stueland.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Saken er i ettertid anonymisert av hensyn til mannen og hans familie.

Gjøvik sykehus

Fanang var i så dårlig forfatning onsdag kveld at han ble lagt inn på sykehuset i gjøvik.

Foto: Jorun Vang

– Det har skjedd gledelige ting, i dag tidlig fikk jeg en telefon fra rusansvarlig i Østre Toten kommune om at det nå søkes om en tvangsinnleggelse for ham, opplyser Stueland, som er mannens advokat.

I mange år har mannen fra Østre Toten slitt med angst og alkoholmisbruk, og har i ti år hvert en kasteball innenfor psykiatrien. Forrige uke ble han innlagt på Sykehuset Innlandet Reinsvoll, og ble skrevet ut mandag denne uken.

Da ble han plassert i en bolig strippet for møbler, hvitevarer og strøm i hjemkommunen Østre Toten.

Innlagt på sykehus

Mannen har selv ønsket seg et langvarig opphold på en behandlingsinstitusjon, og beskrev oppholdet på Reinsvoll som trygt og godt. Hans advokat, Jørgen Stueland ba derfor om at mannen ikke måtte skrives ut fra institusjonen før en ny behandlingsplass stod klar.

Etter en uke ble han allikevel skrevet ut, og plassert i en midlertidig bolig, som var helt tom, og uten strøm.

Mannens helse er dårlig på grunn av langvarig rusmisbruk, og i går ettermiddag var han i så dårlig forfatning at han ble fraktet til legevakta.

– Han ble så innlagt på medisinsk avdeling på sykehuset i Gjøvik i går kveld, så nå har han det bra, opplyser advokat Stueland.

Mulig tvangsvedtak

Jørgen Stueland

Jørgen Stueland jobber for å hindre at Fangan må tilbake til den tomme boligen når han skrives ut fra sykehuset.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Advokaten har gjentatte ganger hendvendt seg til rusansvarlig i Østre Toten kommune for å få på plass en tvangsinnleggelse av mannen på en behandlingsinstitusjon.

Og nå ser det ut til at en innleggelse er like rundt hjørnet.

– Rusansvarlig i kommuen fortalte i dag om at mannens psykiater på DPS Gjøvik sykehus nå skriver en medisinsk vurdering hvor det anbefales at han tvangsinnlegges for tre måneder, opplyser Stueland,

Og mannen selv skal ha blitt jublende glad for nyheten om at søknaden om et tvangsvedtak har blitt skrevet.

Må ikke sendes tilbake til boligen

Selv tar advokat Stueland beskjeden om en kommende behandlingsplass for sin klient med en klype salt.

– Mannen er såpass dårlig at dette har hastet lenge. Jeg har opplevd å få så mange lovnader på dette punktet, at jeg tror ikke at han vil få en behandlingsplass før det faktisk skjer.

Men Stueland er allikevel rimelig sikker på at det vil bli fattet et tvangsvedtak. Videre framover vil advokaten være på ruseneheten i Øtre Toten og Sykehuset Innlandet som en klegg, slik at mannen ikke blir skrevet ut fra sykehuset før behnadlingsplassen står klar.

– Han må få slippe å dra tilbake til den tomme boligen, understreker Stueland.