Hopp til innhold

Bedrageri-tiltalt følte seg presset til å skaffe datteren penger

Kvinnen som skal ha svindlet banker for nesten 20 millioner kroner, sier pengene gikk til datterens store og luksuriøse pengebruk.

Richard Røed, Ole Drægni

Aktor og politiadvokat Richard Røed og forsvarer Ole Drægni i samtale før rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett i Elverum

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen som er tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på dette for til sammen 19,5 millioner kroner husker lite av punktene i tiltalen. Den tidligere bankansatte kvinnen tok opp lån i et stort antall banker ved å forfalske dokumenter.

Hun husker ikke at hun tok opp de konkrete lånene i tiltalen, og dermed kunne hun ikke svare på klart på om hun erkjente straffskyld eller ikke da rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

– Jeg husker ikke, svarte kvinnen.

Siden det er over 100 tiltalepunkter i den 16 sider lange tiltalebeslutninga valgte rettens formann å gå igjennom ett punkt om gangen både for spørsmålet om straffskyld og gjennomgangen av bevisene fra aktoratet.

Det er flere permer med bevis og politirevisor Randi Lien Kristiansen går igjennom dokumentene på hvert punkt etter at den tiltalte har svart på om hun erkjenner straffskyld på punktet.

– Følte press fra datteren

Hun forklarer hukommelsessvikten med at hun ikke klarte å tenke klart, og alt handlet om penger.

– Alt var bare kaos i hodet mitt på denne tiden, og det handlet bare om å skaffe nok penger til datteren min. Jeg jobbet i bank, og skulle stå for finansene var beskjed jeg fikk, forklarte kvinnen.

Hun følte et sterkt press fra datteren om å skaffe henne penger. Hun skal tidligere ha forklart at datteren hadde et stort og luksuspreget forbruk.

Hun vet ikke hva pengene gikk til, men sier at datteren og hennes daværende samboer «levde livet.»

– Alt handlet om å skaffe penger. Alt gikk til datteren min. Vi fikk bærepose med regninger som vi måtte betale, og mye av pengene ble overført til henne, sa kvinnen i retten.

Var desperat

Elverum tinghus

Det er satt av tre dager til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

På spørsmål om hvorfor kvinnen søkte om lån i et stort antall banker så svarte kvinnen at hun prøvde alt.

– Gjorde du alt du kunne for å få lån?, spurte aktor Richard Røed.

– Jeg gjorde på en måte det. Det manglet penger hele tiden. Jeg var desperat. Jeg hadde angst, og redselen min overskygget alle andre tanker. Jeg tenkte ikke klart. Datteren min truet med selvmord, så jeg så ingen annen utvei, forklarte kvinnen fortvilt i retten.

Kvinnen er tiltalt for 67 tilfeller av grovt bedrageri for til sammen 16,8 millioner kroner, to forsøk av det samme for 2,7 millioner kroner og for 37 tilfeller av dokumentforfalskning.

Klippet i lønnsslipp

Kvinnen fikk lån ved å skrive at husstandens gjeld var langt lavere enn den egentlig var.

Ved et tilfelle skrev hun i lånesøknaden at husstandens gjeld var på 300 000 kroner, mens den egentlig var 3,5 millioner kroner. På de fleste punktene som omhandler grovt bedrageri og forsøk på dette så har hun redusert beløpet på gjelden.

Kvinne jobbet med lånesøknader i Sparebanken Hedmark, og hun visste at man får lettere lån når gjelden er lav, forklarte hun i retten, derfor hadde hun endret beløpet på gjelden. Hun hadde ikke oversikt over hvor mye gjeld hun hadde, fordi hun rett og slett ikke turde å sjekke.

Ved noen tilfeller fysisk klippet og limte hun i papirer for å forfalske dokumentasjon. Blant annet klippet hun bort en linje på samboerens lønnsslipp der det sto at han hadde automatisk trekk på et lån. Hun brukte også korrekturlakk for at forfalskede dokumenter skulle se ekte ut ved kopiering.

– Lurte samboer til å skrive under

Mange av lånene er tatt opp i samboerens navn, fordi kvinnen som bankansatt hadde strengere vilkår for å få lån enn andre privatperson.

Noen ganger signerte hun, men noen andre ganger fikk hun ham til å skrive under. Ifølge kvinnen visste ikke samboer at hun tok opp lån i hans navn.

– Jeg lurte ham. Han var snill og skrev under. Jeg sa bare at det var noen papirer han måtte skrive under på, og det gjorde han.

Hun hadde en avtale med jobben sin om at hun kunne begynne klokka 07, noe som gjorde at hun var først på jobb, og satt da i banken og forfalsket blant annet selvangivelser og lønnsslipper. Slik at det skulle bli enklere å få lån.

Nekter straffskyld

Etter å ha svart «husker ikke» på de 39 første tiltalepunktene så nektet kvinnen straffskyld på et punkt som omhandler et lån gjort i navnet til datterens samboer.

– Dette lånet har jeg ikke noe med, sa kvinnen.

Dette til tross for at den forfalskete lønnsslippen til mannen ble funnet hjemme hos den tiltalte kvinnen. Hun visste ikke hvorfor lønnsslippen der, og sa at datteren og hennes samboer ofte var hjemme hos dem og hadde full tilgang til huset.

Kvinnen har tidligere erkjent dette forholdet i politiavhør, men sa i retten tirsdag at det var hennes tidligere forsvarer som hadde sagt at hun like godt kunne ta på seg skylden for dette forholdet også, fordi et par 100 000 kroner fra eller til ikke gjorde noe.

Aktor Røed hadde vanskelig for å tro på kvinnens forklaring på dette punktet i retten, siden lønnsslippen ble funnet hjemme hos henne, og den var forfalsket på samme måte som kvinnen hadde gjort tidligere.

– Lærte av tiltalte

Det forklarte kvinnen med at datteren og samboeren trolig hadde sett hvordan hun gjorde det, og lært av henne.

– De har nok funnet mine papirer, og sett hvordan jeg gjorde det.

Den forfalskede lønnsslippen ble funnet i tiltaltes hus i en pose som var plassert i 2. etasje bak et bord under et vindu.

I posen lå det også flere forfalskete dokumenter som tiltalte står bak. Tiltalte mente at datteren og hennes samboer hadde lagt den i posen for å skylde på henne.

Hun hadde ikke kopimaskin hjemme, og aktor lurte på hvordan det kunne ha seg at datteren og samboeren først satt hjemme hos tiltalte og forfalsket lønnsslippen slik tiltalte gjorde, deretter kopierte denne et annet sted, og så la den tilbake i posen.

Tiltalte svarte at hun ikke visste hvorfor, men mente at de ville lure henne til å ta all skylden for lånene.

Kvinnen nekter straffskyld på flere av punktene som omhandler lån gjort i navnet til datterens samboer.

Over 30 banker svindlet

Bedrageriene foregikk i nesten seks år, mens kvinnen jobbet i Sparebanken Hedmark. Omtrent 30 banker og finansinstitusjoner er på lista over dem som er svindlet.

Bedrageriene skal ha foregått ved at hun blant annet har forfalsket selvangivelser, manipulert gjeldsposter, forfalsket underskrifter, justert lønnsslipper og oppgitt uriktige nedbetalinger på lån.

Saken ble avslørt da sparebanken oppdaget at taksten som var oppgitt i forbindelse med en privat lånesøknad ikke stemte, og de valgte å anmelde saken. Grovt bedrageri har en strafferamme på seks år.

Flere saker fra Innlandet