Hopp til innhold

– Det er litt slitsomt å være ung

– Mye er bra, men av og til kan det være tøft med alt presset, forteller Anna, Ada Lill, Tirill og Tuva ved Reinsvoll ungdomsskole.

Tuva, Tirill, Ada Lill og Anna

(F.h) Tuva, Tirill, Ada Lill og Anna er elever ved Reinsvoll ungdomsskole. De forteller at det kan være tøft å være 14 og 15 år i dag.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

I dag er det verdensdagen for psykisk helse, og temaet i år er å se hverandre. Dette kan utgjøre en stor forskjell er budskapet fra Mental Helse. En fersk rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, NOVA, viser at hver tiende ungdom sliter med psykiske helseplager, og at mange utvikler depresjoner.

– Noen ganger er det litt slitsomt å være 14 år. Det er mye press på mange ting, slik som skole og utseende, sier Tuva Holm og Tirill Bjerke Skogli i 9.klasse ved Reinsvoll ungdomsskole.

Psykisk helse De forteller blant annet om hvordan sosiale medier og blogger er med på å påvirke hverdagen.

Får vondt inni seg

– Når jeg sitter og leser blogger, så får jeg helt vondt inni meg. Jeg ser hvor fine de er i forhold til meg, så det må jeg slutte med, sier Tirill.

– Målet er alltid å være tynn, pen og ha flotte former. Men jeg synes alle må få være som de er.

Anna og Ada Lill går i 10. klasse, og merker et ekstra press.

Mange «likes» betyr mye

– Det er siste året, og da må vi gi alt for å komme inn på den rette linja på videregående.

Mobbing merker de heldigvis lite til.

– Men det er alltid erting, baksnakking og stygge blikk. Det blir vi aldri helt kvitt, sier de.

Sosiale medier gjør ikke presset mindre. Antall «likes» den enkelte får oppfattes nærmest som et popularitetsbarometer.

Fra plaster til vold i hjemmet

Reinsvoll ungdomsskole har en egen miljøterapeut som snakker med elever om det de har på hjertet. Hun heter Siv Anita Hansen, og har mer enn nok å gjøre.

Siv Anita Hansen

Siv Antia Hansen har åpen dør for ungdommene ved Reinsvoll ungdomsskole.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– De kommer med alle typer problemer, alt fra krangel med venner eller foreldre, til at de ikke vil bo hjemme, at de har foreldre som slår eller er voldelige. Eller at foreldrene er skilt, og har ny kjæreste. Det skaper større problemer enn mange foreldre tror, sier Siv Anita Hansen.

Noen å stole på

Men hva kan man gjøre for å forebygge psykiske problemer blant unge?

– Man må ta seg tid til å snakke med dem, lytte til dem. Mange unge er ensomme, og trenger noen å snakke alvorlig med. Ofte er vi voksne for opptatt av våre egne liv til å ta oss tid, sier psykiatrisk sykepleier Ingrid Svendsen.

– Gode venner og familie som støtter oss, er viktigst. Noen som bryr seg, noen å stole på, noen vi kan si alt til, sier de unge.

Flere saker fra Innlandet