NRK Meny
Normal

– Det er ingen søndagsskole-jobb!

Sjøl om sønnen er en erfaren politiker, er mamma Karen Sigrid Slagsvold Vedum litt nervøs på sønnens vegne, når han nå tar fatt på ny jobb.

For første gang på lenge kommer lederen i Senterpartiet fra Hedmark.

Det er ingen lett jobb å ta fatt på ledervervet i Senterpartiet, mener mora til Trygve Slagsvold Vedum.

– Jeg kjenner at det kribler litt i meg og jeg håper at han klarer å takle det slik at det ikke blir for tøft, å være partileder i Norge er ikke akkurat noen søndagsskolejobb.

Karen Sigrid Slagsvold Vedum viser rundt i rommene hvor sønnen Trygve trådte sine barnesko. I dag ble han valgt til ny leder for Senterpartiet, hvor uroen rundt ny nestleder har splittet partiet den siste tida.

Første leder siden 1954

Et lite stykke unna, sitter Jens Frogner og skuer utover på vinterblekt gress. Det begynner å bli en stund siden faren hans, Einar Frogner, var leder i Bondepartiet. Siden han forlot vervet i 1954 har ingen fra Hedmark sittet i lederstolen – før avstemninga på det ekstraordinære landsmøtet i dag.

– Han hadde et ganske vidt syn og jeg tror han så problemene både for de bynære områdene og distriktene. Han var veldig opptatt av distriktspolitikk, sier Frogner.

Det er ingen tvil om at det er stas å ha en sønn som lykkes, men samtidig er ikke bare bare å skulle følge med fra sidelinja for Karen Sigrid.

– Jeg går ikke akkurat og kjenner på det, han er jo gutten min, på en måte. Når jeg ser han på tv blir jeg litt nervøs på hans vegne, men jeg tror ikke han er spesielt nervøs sjøl.

Hadde Enger på veggen

Trygve Slagsvold Vedum har sittet som stortingsrepresentant for Hedmark Senterparti siden 2005. Han rakk å sitte som landbruks- og matminister i et år før regjeringsskiftet i fjor høst.

I dag ble han altså valgt som ny leder, med Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim som henholdsvis første og andre nestleder.

– Takk for alle stemmene. Det fine med Senterpartiet er at uansett hvor man drar, så er det alltid noen som bryr seg om partiet. Da jeg ble med på starten av 90-tallet var jeg ung og sær. Mens kompisene mine hadde plakater av Madonna, hadde jeg tidligere partileder Anne Enger på veggen, sa Slagsvold Vedum til NRK, etter å ha blitt stemt frem som ny partileder.

Nå venter arbeidet med å samle partiet for 35-åringen fra Hamar.