NRK Meny
Normal

Bistandsadvokaten til de fornærmede jentene: – Det er 46 ulike historier

– Det er noen likhetstrekk i hvordan tiltalte har gått fram overfor jentene. Men ellers er det svært ulike historier det er snakk om, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal

OMFATTENDE SAK: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal forteller at hun vil ha kontakt med jentene i tida som kommer, og forberede flere av dem på at de skal møte i retten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Hun representerer de nærmere 50 fornærmede jentene i den omfattende overgrepssaken i Gudbrandsdalen, hvor en 20 år gammel mann er tiltalt.

– I retten vil man se noen likhetstrekk i hvordan tiltalte gikk fram overfor jentene, sier Hjortdal, uten at hun vil utdype mer.

Braathen Hjortdal vil heller ikke si så mye om hvordan jentene kom i kontakt med mannen. Om tida som kommer forteller bistandsadvokaten at hun vil ha kontakt med jentene, og forberede flere av dem på at de skal møte i retten.

– I tillegg blir det å fremme erstatningskrav for de av jentene som har krav på det, sier Braathen Hjortdal, som mener saken både er alvorlig og omfattende.

Tiltalt for overgrep mot 46 jenter

Tidligere i dag kom tiltalen mot den nå 20 år gamle mannen fra Gudbrandsdalen. Totalt er han tiltalt for voldtekt eller overgrep mot 46 jenter i alderen 12 til 18 år. Han er tiltalt for å ha voldtatt to jenter og for å ha hatt seksuell omgang med mindreårige og barn under 14 år.

Ifølge tiltalen skal han også ha smittet sju jenter med kjønnssykdom, som han skal ha visst at han selv var smittet av.

Den svært omfattende overgrepssaken er berammet for behandling i Sør-Gudbrandsdal tingrett i midten av oktober.

Totalt er mannen tiltalt for en rekke punkter:

  • Voldtekt av mindreårige under 16 år.
  • Seksuell omgang med jenter under 14 år.
  • For å ha smittet sju jenter med seksuell overførbar sykdom som han selv visste om.
  • For å ha tatt seksuelle bilder av eller filmet 37 jenter.
  • For å ha fått 16 jenter til å filme eller ta bilder av seg selv nakne og/eller i seksuelle situasjoner.

Alle punktene har en strafferamme på tre til ti års fengsel.

Alvorlig sak

Mannen ble siktet for overgrep mot rundt 30 jenter i november i fjor. Etter at saken ble kjent vokste den betydelig i omfang, og det ble klart at mannen skal ha forgrepet seg på i underkant av 50 jenter.

– Tiltalen omfatter mange fornærmede. Omfanget er stort og det er alvorlig for de det gjelder, sier statsadvokat Iris Storås.

Hun forteller at en sentral del av tiltalen er at mannen har fått jentene til å sende nakenbilder, hvorpå han har lagret disse.

Aktor Iris Storås

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås sier at en sentral del av tiltalen er at mannen har fått jentene til å sende nakenbilder, hvorpå han har lagret disse.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Snaut 20 av tilfellene dreier seg om fysiske overgrep, deriblant samleie. De andre sakene dreier seg om bilder, har politiadvokat Lars Rune Ringvik tidligere uttalt til NRK.

Mannen, som var 19 år da han ble anmeldt og sikta, har erkjent mange av forholdene. Mannen skal ha forgrepet seg på jentene fra han var 17 til han var 19 år gammel.

Mannens forsvarer Kåre Lund sier at mannen har tilstått å ha hatt seksuell omgang med mindreårige, men nekter for å ha voldtatt noen eller vært truende.