NRK Meny
Normal

– De tyngste årene i mitt liv

– De siste seks årene har vært et mareritt, sa Ivar Stuan som er tiltalt for medvirkning til skattesvik sammen med sin kone. Begge nektet straffskyld da saken startet i lagmannsretten mandag.

Richard Røed, Lars Christian Sunde, Mette-Julie Sundby

Aktor i saken, politiadvokat Richard Røed, i samtale med forsvarerne Lars Christian Sunde og Mette-Julie Sundby. Begge advokater fra advokatfirmaet Elden.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ekteparet fra Løten ble dømt til fengsel i Hedmarken tingrett, men anket dommen på stedet til lagmannsretten. De innrømmer imidlertid at noen av fakturaene var unøyaktig utfylt. Det er satt av 14 dager til saken.

De er tiltalt for medvirkning til skattesvik ved å endre fakturatekst slik at den kunne gi kunden skattemessig fordel, ifølge tiltalen. Det dreier seg om 270 fakturaer på til sammen 13 millioner kroner.

– Mareritt

Saken mot de to startet i 2008 da skatteetaten gjennomførte et bokettersyn av Sponsorlink som de er hovedeiere av.

Etter flere års etterforskning endte saken i Hedmarken tingrett i 2014.

Hamar tinghus

Det er satt av 14 dager til rettssaken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Da Ivar Stuan forklarte seg i ankesaken i retten mandag sa han de siste seks årene har vært de tyngste i hans liv.

– Årene har vært et mareritt og et helvete. Vi skjønner ikke hva vi har gjort galt. Vi fikk ingen indikasjoner fra revisor om at vi gjorde noe galt i forbindelse med fakturatekster, så dette kom som et sjokk for oss. Saken har nesten drept selskapet, og jeg har mistet piffen, forklarte han.

– Skrev ikke fakturaer

Han mente det var merkelig at han skulle tiltales for å ha endret fakturatekster i fakturaer han ikke har sett.

– Jeg har ikke skrevet en av disse fakturaene, så det er rart at jeg skal tiltales for dette. Første gang jeg så dem var under politiavhør og i tingretten.

Aktor Røed forklarte at han var tiltalt i egenskap av at han var daglig leder og at han var aktiv i e-post-korrespondanse mellom Sponsorlink og kunder.

Aktor gikk igjennom flere av fakturaene den første dagen i retten. Stuan sier at flere av fakturatekstene burde vært mer spesifisert, men at han ikke tenkte der og da at teksten kunne gi kunden skattemessig fordel. Flere ganger svarte han at han ikke husket fakturaen eller ikke hadde hatt noe med den å gjøre.

De to tiltalte må regne med flere dager i vitneboksen, siden man går igjennom alle de 270 fakturaene hver for seg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Langløpsseier til Eide Pedersen

    Morten Eide Pedersen vant søndag langløpet Jizerska Padesatka i Tsjekkia. Løpet har 7000 deltakere.

  • Slåssing flere steder

    Politiet avsluttet en ungdomsfest i Løten på grunn av slåssing like før midnatt lørdag. På Hamar ble en mann bortvist fra et utested etter en slåsskamp. Også i Kongsvinger var det knuffing i løpet av natten.