NRK Meny
Normal

– De lurer oss til å kjøpe dårlige bruktbiler

GJØVIK (NRK): – Innvandrernes manglende språkferdigheter og dårlige kunnskaper om regelverket blir utnyttet av bruktbilselgere, sier Naomie Mukantunzie fra Gjøvik.

Naomie Mukantunzie

ADVARER MOT UÆRLIGE SELGERE: Naomie Mukantunzie, medlem i Internasjonalt Råd i Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Ofte må vi be om hjelp fra norske venner vi stoler på for å være sikre på at vi ikke blir lurt.

Mukantunzie er opprinnelig fra Kongo, og er medlem i Internasjonalt råd i Gjøvik. Hun sier at dette er en kjent problemstilling i innvandrermiljøet.

– Noen av oss trodde at det tryggeste var å kjøpe bruktbil av nordmenn, ikke av andre innvandrere. Men det viste seg dessverre at det var uærlige bruktbil-selgere blant nordmenn også.

– Innvandrere er sårbare

– Jeg kan bekrefte at vi har flere klagesaker på bruktbiler der innvandrere er blant klagerne. Det er klart at de er sårbare på grunn av manglende norskkunnskaper, sier seniorrådgiver Halgeir Jansen ved Forbrukerrådets kontor på Gjøvik.

Halgeir Jansen

FÅR INN KLAGER FRA INNVANDRERE: Seniorrådgiver Halgeir Jansen i Forbrukerrådet.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Regelverket kan være vanskelig nok for nordmenn, og her er det mange fallgruver.

– Samtidig må jeg også understreke at det er innvandrere på begge sider. Det er også eksempler på uærlige selgere blant dem.

Kurs for innvandrere

Forbrukerrådet har tidligere hatt informasjon om forbruker-rettigheter i forbindelse med bruktbilkjøp under norskkurs for innvandrere.

– Vi er åpne for å bidra med nye kurs om forbruker-rettigheter. Dette vil være svært nyttig for dem som må ha en billig bil under oppstart av sin tilværelse i Norge.

Leder i Internasjonalt råd i Gjøvik, Shada Al Sayegh, sier at hun også kjenner til flere eksempler på tvilsomme bruktbil-salg.

– Da jeg nevnte dette under rådets forrige møte, var det flere som nikket gjenkjennende.

– Overflod av bruktbiler i Norge

Forbrukerrådet understreker at man ikke bør forhaste seg under bruktbil-kjøp, og at det er svært mange bruktbiler å velge mellom i Norge.

Så lenge vi har eksistert, har bruktbil-klager vært på klagetoppen.

Halgeir Jansen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet

– Mange innvandrere får hjelp av norske venner, men det er ikke til å legge skjul på at det også er kunnskapsmangler om forbruker-rettigheter blant mange nordmenn også.

Dariusz Calka

Dariusz Calka fra Gjøvik, opprinnelig fra Polen.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Så lenge vi har eksistert, har bruktbil-klager vært på klagetoppen.

Dariusz Calka fra Gjøvik, opprinnelig fra Polen, sier at man må være årvåken under salgsprosessen.

– Jeg skulle kjøpe bil en gang, og oppdaget at den ikke hadde ABS-bremser, slik det sto i annonsen. Etter at jeg opplyste selgeren om det, fikk jeg nedsatt pris, og dermed gikk salget i orden.