Hopp til innhold

– Dagbøter stopper ikke mobberne

Elever ved Biri ungdomsskole tror ikke regjeringas nye mobbetiltak vil hjelpe.

Gina Marte Kalrasten

SKEPTISKE: Torstein Hagen Leine, Gina Marte Kalrasten og Storm Noah Markus Johansen ved Biri ungdomsskole tror ikke dagbøter hjelper mot mobbing.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Jeg ser ikke helt hensikten med å gi bøter. Det er ikke slik at elever som mobber tenker at de skal slutte med det selv om rektor har fått en bot, mener Gina Marte Kalrasten.

Hun er medlem i ungdomsrådet i Gjøvik og elev ved Biri ungdomsskole. Hun er kritisk til noen av de nye mobbetiltakene fra regjeringa som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la fram i formiddag .

Torbjørn Røe Isaksen

NYE GREP: I dag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram regjeringas nye forslag til mobbetiltak.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er viktigere at rektor tar opp mobbesakene og gjør noe med dem før det går så langt at de får bøter, mener Gina Marte.

– Bør ikke gå så langt

Rektor Hilde Lønstad ved Biri ungdomsskole forstår elevene. Hun har jobbet med forebygging ved skolen i mange år og var spent på hvilke tiltak kunnskapsministeren skulle komme med i dag.

– Jeg synes jo det er bra at mobbing blir tydeliggjort. Vi har vært veldig spente på hvilke deler av Djupedalutvalget de har valgt å følge opp, sier Lønstad.

Hilde Lønstad

SKUFFENDE: Rektor ved Biri ungdomsskole synes det er trist at det må dagbøter til for å stoppe mobbing i skolen.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Men hun er opprørt over punktet om bøter. Regjeringa vil at Fylkesmannen skal kunne gi skoler som ikke gjør jobben sin dagbøter.

– Jeg blir veldig indignert. Som leder på en skole så skal en aldri være nødt til å komme dit at en skal få bøter fordi en ikke gjør den viktigste jobben av alle jobber. Nemlig å sørge for at elevene har et godt psykososialt miljø, mener Lønstad.

Hun mener dette er et signal om at noen ikke gjør en god nok jobb med miljøet.

– Mobbing er så komplekst. Det finnes ingen oppskrift eller løsning som kan nedfelles i et dokument. Men vi skal ta på alvor at elever blir utsatt for mobbing, sier Lønstad.

Handler om liv og helse

Trond Johnsen er utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Oppland og har selv sittet i Djupedalutvalget. Han forklarer hvorfor dagbøter er foreslått som et tiltak.

– Mobbing er så alvorlig at det går på liv og helse løs. Derfor er dagbøter riktig, sier Johnsen til NRK.

Regjeringa legger også opp til at elevene selv skal kunne kontakte Fylkesmannen ved mobbing. Men på Biri er elevene usikre på om de vil ringe Fylkesmannen om de får problemer.

– Nei, det synes jeg er å gå litt langt, sier leder i Elevrådet ved Biri ungdomsskole, Torstein Hagen Leine.

– Det er enklere å ta det med lærere eller rektor ved skolen om det er noe, mener Gina Marte.

Flere saker fra Innlandet