NRK Meny
Normal

Forsker: – Boligprisene skaper økt klasseskille mellom by og land

– Utviklingen er svært bekymringsfull. For vi snakker om folks viktigste kapital, sier seniorforsker Katrina Rønningen.

HUS PÅ BILLIGSALG: Dette topp moderne huset i Snertingdalen får du kjøpt for 870.000 kroner.

BILLIG PÅ BYGDA: Huseier Gro Anita Jensen (t.v.) og megler Jens-Petter Nygaard synes kr 870.000 er billig for dette huset i Snertingdalen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Rønningen er forskningsleder ved Norsk senter for bygdeforskning i Trondheim. Der følger de utviklingen på det norske boligmarkedet nøye. De siste tallene fra Eiendom Norge viser at prisforskjellen mellom boliger i byer og på landsbygda øker dramatisk.

– Klasseskillet blir helt klart større. Boligens betydning for familiens kapital er helt avgjørende. Og den blir bare viktigere og viktigere, sier Katrina Rønningen.

Forskningsleder Katrina Rønningen ved Norsk senter for bygdeforskning.

BEKYMRET: Forskningsleder Katrina Rønningen ved Norsk senter for bygdeforskning er sterkt bekymret for de økende forskjellene på boligpriser mellom bygd og by.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Må selge billig og kjøpe dyrt

Gro Anita Jensen bor på bygda, i Snertingdalen i Gjøvik kommune. Her bor hun med tre barn. Men nå skal de flytte til Romerike, til et område med helt andre boligpriser enn i Snertingdalen.

– Taksten på huset mitt er på 870.000 kroner. Og jeg håper jeg får solgt det, sier Gro Anita Jensen.

Jensen regner med å måtte betale langt mer for en bolig på Romerike. I dag har hun besøk av megleren, Jens-Petter Nygaard, i Advokatfirmaet Kalsnes Nygaard Kvame AS på Dokka. Han sier at huset til Jensen er i meget god stand, ligger vakkert til og at hun ville ha oppnådd en helt annen pris for det hvis det lå i Gjøvik bare noen mil unna.

– Hvis du skulle kjøpe denne eiendommen på Gjøvik, så måtte du betale mange, mange ganger så mye. Det er stor forskjell på bygd og by, sier megler Jens-Petter Nygaard.

Store forskjeller i boligpriser mellom bygd og by

Distriktene er de store taperne når det gjelder boligpriser. Lavest er prisene i Hedmark og Oppland.

Frykter utviklingen

Ved Norsk senter for bygdeforskning i Trondheim frykter de for resultatene dersom denne utviklingen fortsetter. Ifølge forskningsleder Katrina Rønningen kan dette føre til en stadig lavere vilje til å investere i bolig i distriktene.

– Det vil rett og slett kunne oppleves som for risikofullt å investere i bolig der, sier Rønningen.

Hun antyder også at prisskjevheten på boliger kan føre til andre skjevheter.

– Det kan føre til at svakere grupper som ikke har råd til å bo i byene vil flytte til distriktene på grunn av boligprisene.

I tillegg vil det oppstå voldsomme forskjeller når det gjelder arv, påpeker Rønningen. De som arver en bolig i de store pressområdene, vil automatisk bli millionærer. Slik er det ikke på landsbygda. Rent sosialt oppsummerer Rønningen situasjonen slik:

– Arv blir viktigere enn arbeid.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK