– Blir målløs og forbanna

Regjeringen trekker tilbake bevilgningen på 75 millioner til nytt helsearkiv på Tynset. Ordfører Bersvend Salbu reagerer kraftig på nyheten om at 80 etterlengtede arbeidsplasser nå ryker.

Bersvend Salbu

Tynset-ordfører Bersvend Salbu må se langt etter det planlagte arkivet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

I september lovte daværende utdanningsminister Kristin Halvorsen at 75 millioner bare ville være starten på Tynset-arkivet. Halvorsen indikerte at det senere kunne komme bevilgninger på 700 millioner kroner, men nå tyder mye på at satsingen aldri vil bli noe av.

Knut Storberget synes det er trist å høre at bevilgningene til den planlagte byggingen av Arkviverkets Sentraldepot og Norsk Helsearkiv nå blir trukket fra Tynset.

Knut Storberget

Knut Storberget reagerer på at arkivet på Tynset ser ut til å ryke.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Dette var noe vi hadde håpet på skulle skape vekst i en region som vi trenger å satse, og som også står sentralt i innlandsstrategien. Dette er veldig beklagelig, sier Knut Storberget som varsler at han vil jobbe videre for å endre vedtaket i Stortinget.

– Idiotisk

Tynset-ordfører Bersvend Salbu har jobbet med å få arkivet på plass i fire år. I dag, fire år etter, kom kontrabeskjeden som får ordføreren til å steile.

– Jeg blir helt målløs og fly forbanna. Dette er meningsløst. Vi har jobbet med dette siden 2009 og nå stryker de det på oppstart neste år. Her viser de blåblå sitt sanne ansikt, sier en opprørt ordfører som nå går glipp av 80 nye arbeidsplasser.

– Dette hadde betydd mye for Tynset og regionen og det kunne fått uante ringvirkninger. Høyre- og Frps politikk handler på ingen måte om distrikter, så for meg en det en gåte at folk i distriksnorge stemmer på disse partiene. Dette er idiotisk, raser SV-politikeren som også stiller seg kritisk til KrF og Venstres rolle.

Tror andre er ute etter arkivet

SVs Karin Andersen er ikke nådig i sin omtale av de blåblås budsjettplaner.

– Dette er noe av det mest smålige i dette budsjettforslaget og det må være flaut for Høyres Gunnar Gundersen og Frps Tor André Johnsen at dette blir resultatet når de får ei hånd på rattet, sier Andersen til NRK.

Karin Andersen

Karin Andersen synes vedtaket er flaut.

Foto: Stortinget

Hun mener det er sterke interesser i de to regjeringspartiene som har gått inn for å få satsingen vekk fra Tynset.

– Jeg vet at det ligger andre i startgropa rundt i landet og vil ha denne bevilgningen, og det betyr i praksis at Tynset og Hedmark har tapt en utrolig viktig satsing. Når vi ser dette i sammenheng med andre ting som er varslet, er ikke dette bra for oss i det hele tatt, tordner Andersen.