Hopp til innhold

– Bilistene er mer opptatt av å vise meg fingern og tute enn å se ut i veigrøfta

Naturfotograf Roger Brendhagen reagerer på bilister som kjører alt for fort over Dovrefjell uten å ane hva som kan treffe dem i fronten.

En elg krysser E6 på Dovrefjell.

FARLIG I SKUMRINGEN. Dette bildet er tatt ved Fokstumyra på Dovrefjell. I skumringen trekker det mye elg over veien og utgjør en fare for bilistene på E6.

Foto: Roger Brendhagen

Brendhagen oppholder seg for tiden ved Fokstumyra på Dovrefjell for å ta bilder. I helgen la han ut et oppgitt innlegg på Facebook, der han ber folk dempe farten fordi det er mye elg som trekker over veien.

Naturfotograf Roger Brendhagen i vinterklær og med kamera.

BER BILISTER TA HENSYN : Naturfotograf Roger Brendhagen mener bilister må lære seg å ta hensyn til elg langs veiene.

Foto: Kåre Johansen

«Rekorden min er 21 elg i løpet av ti minutter. Så neste gang dere ser meg kjøre i sånn ca 50/60 - ikke vis fingeren, men takk meg for at dere ikke får en elg på 350 kilo i gjennom frontruten», skriver han i innlegget.

Ubehagelige situasjoner

Til NRK sier Brendhagen at folk må lære seg å ta hensyn, særlig om morgenen og kvelden når elgen er i aktivitet ved veien.

– Når barne-tv begynner, ved 1800-tiden og fram til 2000-tiden, så skal all elgen fra østsiden av veien og over på beite for å kose seg. Og da smeller det. I år har jeg ikke sett blodflekker på veien ennå, men jeg har telt 25-30 kraftige, lange bremesespor her. Så det er mange heldige bileiere, sier han.

Bilde av et innlegg på Facebook med bilde av en elg.

DELTE FRUSTRASJONEN: I helgen la naturfotograf Roger Brendhagen ut dette innlegget på Facebooksiden sin om bilister som kjører fort på Dovrefjell.

Den dedikerte naturfotografen, sier han selv har opplevd flere ubehagelige situasjoner på E6 på Dovrefjell den siste tiden.

– Bilistene er mer opptatt av å vise meg fingern og tute enn å se ut i veigrøfta. I går så reddet jeg i hvert fall livet til én Tesla-eier, sier Brendhagen til NRK.

Foreslår nye varselskilt

Han mener varselskiltene burde inneholde en tidsangivelse eller ekstrainformasjon, for å informere bilister om når på døgnet det er farligst. De vanlige varsleskiltene virker ikke, mener han.

To elger sti på en myr på Dovrefjell.

BEITER: Området ved Fokstumyra på Dovrefjell er et område der mye elg beiter.

Foto: Roger Brendhagen

– Elgskilt som står der gjennom hele året, og som sier at de neste to milene så er det mye elg, det tar folk rennefart og driter langsomt i. De vet ikke at det er mye elg. Og treffer du en elg på 350 kg midt i panseret i 120 km/t, da blir det ikke så mye mer igjen av elgen, bilen eller livet ditt, sier han.

Portrett av Arvid Steen.

FARLIG OM HØSTEN: Pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring opplyser at det er om høsten de mottar flest skademeldinger etter viltpåkjørsler.

Foto: Tryg Forsikring

Hver høst blir rundt 6000 storvilt påkjørt her i landet. Pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring ber bilistene om å kjøre varsomt akkurat nå.

– Det er fra nå av, og en måneds tid framover, at vi får inn de fleste skademeldingene etter slike påkjørsler. Det er all grunn til å være ekstra forsiktig på denne tiden av året, og kanskje særlig hvis du ikke er kjent i området du kjører. Å kollidere med en elg er en skremmende opplevelse, sier Steen.

Flere saker fra Innlandet