NRK Meny
Normal

Mistet sønn og bror i ulykke: – Bilbeltet til Emil virket ikke

– Sønnen min kunne ikke sikre seg. Bilbeltet der han satt virket ikke, forteller Siri Dahlen, moren til unggutten som omkom i en voldsom utforkjøring på Toten for åtte år siden.

Siri Dahlen og Gro Cathrine Pladsen

ETTERLATTE: Siri Dahlen og Gro Cathrine Pladsen reagerer sterkt på fremstillingen av ulykken. De påpeker at bilbeltet der den omkomne satt ikke fungerte.

Foto: Juliane Kravik / NRK

For en tid tilbake fortalte NRK om den tragiske ungdomsulykken på Toten for åtte år siden, hvor en 16 år gammel gutt omkom.

Farten var svært høy, og føreren mistet kontrollen over bilen. Den drepte satt usikret, og ulykken ble i en NRK-reportasje brukt som eksempel på hvor viktig bilbeltebruk er i forbindelse med en nasjonal bilbeltekontroll som Statens vegvesen gjennomførte.

– Må få lettere innsyn

Men familien til unggutten reagerer sterkt på fremstillingen av ulykken. De påpeker at bilbeltet der den omkomne satt ikke fungerte.

– Det var ikke slik at han ikke ville bruke bilbelte. Det var defekt, forteller Siri Dahlen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ulykkessjåføren der kamerat omkom

VIDEO: At bilbeltet ikke virket fremkommer i vegvesenets ulykkesrapport, som Statens vegvesen først og fremst utarbeider for internt bruk.

At bilbeltet ikke virket fremkommer i vegvesenets ulykkesrapport, som Statens vegvesen først og fremst utarbeider for internt bruk. Selv nære pårørende må be om innsyn i slike rapporter.

– Jeg ante ikke at det var så vanskelig å få rapporten. Vi måtte begjære innsyn og begrunne hvorfor. Som mor bør man lettere få innsyn i slike rapporter, sier moren – og får støtte av datteren Gro Cathrine Pladsen.

Lover endring

Veimyndighetene lager grundige ulykkesrapporter etter hver alvorlige trafikkulykke. De forstår at pårørende reagerer dagens praksis.

– Pårørende og alle andre får innsyn, bare de begjærer det. Men vi jobber nå for å få en annen og bedre løsning slik at flere lettere skal få vite om våre konklusjoner, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Vegdirektoratet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND