NRK Meny
Normal

– Vanskeligste barnesaken jeg har opplevd

I april ble 11 barn tatt fra familiene sine på Gjøvik. Nå kritiserer en av familienes advokat måten politiet har håndtert saken på.

Hans Thomas Gefle

Advokaten mener denne saken begynner å ligne en skandale.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Det er nå gått fire måneder uten at de får noen fullstendig klarhet i hvorfor barna er tatt, og de får heller ingen mulighet til å forberede noen form for forsvar i denne saken, sier advokat Hans Thomas Gefle, som representerer et av foreldreparene.

Tidligere i år aksjonerte politi og barnevern mot tre somaliske familier og plasserte elleve barn i hver sine beredskapshjem. En av fedrene er mistenkt for å ha slått barna sine.

Utover det er det vanskelig å få opplysninger fra politiet om hvorfor så mange barn ble tatt fra foreldrene sine på én gang.

– Foreldrene begynner å bli paniske, men enda verre må det være for barna. Ikke bare er de tatt fra foreldrene sine, de er også splittet fra hverandre, og plassert i hver sine beredskapshjem, sier advokat Gefle.

Mistet barna sine

Familiene har ikke fått noen forklaring på hvorfor barna er tatt fra dem.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– En skandale

Da saken ble kjent offentlig gjennom NRK Hedmark og Oppland den 12. mai i år, var politiet svært sparsommelige med opplysninger. De sa bare at saken ville være ferdig etterforsket i midten av juni.

Over en måned seinere mener Gefle at denne saken begynner å ligne en skandale.

– Vi får ingen innsikt i hvordan det er med barna. Vi får ingen opplysninger om hvor de er eller hvordan de har det. Dette må være noe av det vanskeligste jeg har opplevd av barnesaker. Barna er fjernet og man er pålagt taushetsplikt og det går lang tid uten at man får nødvendige opplysninger i saken.

Begynner å bli desperate

I dag samler seg somaliere seg til demonstrasjon på Gjøvik. Det har advokaten full forståelse for:

– De får jo ingen opplysninger fra noen hold og begynner å bli desperate. Husk at det er tross alt mange måneder siden de har fått se sine egne barn.

Politiet vil først kommentere saken i formiddag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.