NRK Meny
Normal

– Vanskeligste barnesaken jeg har opplevd

I april ble 11 barn tatt fra familiene sine på Gjøvik. Nå kritiserer en av familienes advokat måten politiet har håndtert saken på.

Hans Thomas Gefle

Advokaten mener denne saken begynner å ligne en skandale.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Det er nå gått fire måneder uten at de får noen fullstendig klarhet i hvorfor barna er tatt, og de får heller ingen mulighet til å forberede noen form for forsvar i denne saken, sier advokat Hans Thomas Gefle, som representerer et av foreldreparene.

Tidligere i år aksjonerte politi og barnevern mot tre somaliske familier og plasserte elleve barn i hver sine beredskapshjem. En av fedrene er mistenkt for å ha slått barna sine.

Utover det er det vanskelig å få opplysninger fra politiet om hvorfor så mange barn ble tatt fra foreldrene sine på én gang.

– Foreldrene begynner å bli paniske, men enda verre må det være for barna. Ikke bare er de tatt fra foreldrene sine, de er også splittet fra hverandre, og plassert i hver sine beredskapshjem, sier advokat Gefle.

Mistet barna sine

Familiene har ikke fått noen forklaring på hvorfor barna er tatt fra dem.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– En skandale

Da saken ble kjent offentlig gjennom NRK Hedmark og Oppland den 12. mai i år, var politiet svært sparsommelige med opplysninger. De sa bare at saken ville være ferdig etterforsket i midten av juni.

Over en måned seinere mener Gefle at denne saken begynner å ligne en skandale.

– Vi får ingen innsikt i hvordan det er med barna. Vi får ingen opplysninger om hvor de er eller hvordan de har det. Dette må være noe av det vanskeligste jeg har opplevd av barnesaker. Barna er fjernet og man er pålagt taushetsplikt og det går lang tid uten at man får nødvendige opplysninger i saken.

Begynner å bli desperate

I dag samler seg somaliere seg til demonstrasjon på Gjøvik. Det har advokaten full forståelse for:

– De får jo ingen opplysninger fra noen hold og begynner å bli desperate. Husk at det er tross alt mange måneder siden de har fått se sine egne barn.

Politiet vil først kommentere saken i formiddag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny Storhamar-seier

  Storhamars håndballkvinner slo Tertnes 26-23 og er fortsatt ubeseiret på tabelltoppen etter seks serierunder. Elise Skinnehaugen ble Storhamars toppscorer med åtte mål.

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.