NRK Meny
Normal

– Bebreider meg sjøl

Selv om hun vet hun ikke skal tenke slik, bebreider den fornærmede jenta seg sjøl for det som skjedde. I dag får hun vite hvor streng dom Rune Øygard får.

Den fornærmede jenta i overgrepssaken mot Rune Øygard snakket med NRK etter siste dag i retten.

Den fornærmede jenta om dommen

Den fornærmede jenta lot seg intervjue av NRK etter at aktor og forsvarer var ferdige med sine prosedyrer sist torsdag.

– Har vært vanskelig

Her fortalte hun om hvordan det har vært i sitte i retten i fire uker:

– Det har vært vanskelig, men jeg har fått fortalt det jeg ville. Det vanskeligste har vært Skype-, og smsmeldinger i tillegg til selve overgrepene. Det har vært vanskelige temaer å snakke om. Det har vært flaut, forteller jenta.

Les: Aktor: – Vil fengsle Øygard i to år og seks måneder

Les: Larsen mener Øygard ikke bør få mer enn ti måneder

– Viktigst å bli trodd

I tingretten ble Øygard dømt til fire års fengsel. Han ble her dømt på begge tiltalepunkter, både å ha hatt samleie med henne før hun fylte 14 år, og for seksuelle overgrep etter at hun fylte 14 år. I lagmannsretten ble han frikjent for å ha hatt samleie med henne før hun fylte 14 år.

Les: Øygard frikjent og dømt

Jenta sier at det viktigste er at hun ble trodd, selv om Øygard ikke ble dømt på det mest alvorlige tiltalepunktet:

– Både bra og litt trist. Det var det første punktet som var vanskeligst for meg. Straff mot en overgriper kan aldri bli nok, sier hun.

Samtidig bebreider hun seg sjøl.

– Jeg vet jeg ikke tenke slik, men jeg legger skyld på meg sjøl og. Jeg angrer fryktelig på det jeg har skrevet, sier jenta.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier på sin side mener at straffen bør bli på måneder og ikke år etter at Øygard ble frikjent på dette punktet, og at antallet samleier må være langt mindre enn de 50 jenta har sagt at det var. Hun mener også at det er formildende at Øygard har hatt en enorm belastning med saken og at det sosiale fallet har vært enormt. I tillegg mener hun at skadevirkningene på jenta ikke har vært så store.