Tror Peder Balke blir like stor som Munch

National gallery i London er klare til å gjøre Peder Balke, den lenge glemte kunstneren fra Helgøya og Toten, verdensberømt.

Knut Ljødal

– PEDER BALKE ER NOE AV DET MEST ORIGINALE NORSK KUNST KAN BY PÅ: Det mener Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk kunstmuseum. Snart åpnes tidenes største Peder Balke-utstilling her, som også stilles ut ved National Gallery i London.

Foto: Dorothea Schrattenholz/Nordnorsk Kunstmuseum

Fyrtårn 1865

Peder Balke er regnet som den første kunsteneren som i sin tid reiste til Nord-Norge. «Fyrtårn» ble malt i 1865.

Foto: Sture Nepstad / Nordnorsk Kunstmuseum

Denne høsten åpner den første internasjonale utstillingen med Peder Balkes malerier i Storbritannia. Dette er et samarbeid med Nordnorsk kunstmuseum, som åpner utstillingen i Tromsø nå i juni.

Om lag 70 malerier som representerer hele karrieren til den gjenoppdagede kunstneren stilles ut i Tromsø denne sommeren. 50 av maleriene skal senere stilles ut i London.

Peder Balke er mest kjent for sin eksperimentelle stil, og for å være den første kunstneren som på sin tid reiste til Nord-Norge og på den måten skapte et bilde av landets nordligste strøk.

Direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Knut Ljøgodt, tror utstillingen vil gi Balke like stor internasjonal oppmerksomhet som Norges mest kjente kunstnere.

– Han er kanskje noe av det mest originale norsk kunst har å by på nest etter Edvard Munch, slår Ljøgodt fast.

Bønder sponset kunstutdannelsen

Peder Balke ble født på Helgøya hvor han levde som en fattig husmannssønn. Morfaren var en dyktig og velansett bygdemaler, og Peder ville gå i morfarens fotspor.

Dette førte Peder til Toten i sin ungdom, hvor han sammen med sin mor var med og dekorerte noen av de største gårdene her.

– Her så de at gutten hadde et stort talent. Så gårdeierne ønsket dermed å hjelpe Balke med å få en utdannelse. Som takk dekorerte han salene på gårdene deres, forklarer Grete Steensen, som er kultursjef i Østre Toten kommunen.

Kultursjef Grete Steensen tror det internasjonale publikummet vil bli begeistret for Peder Balke:

Til høsten åpner de den første utstillingen med bildene hans på engelsk jord. Det er det foreløpige høydepunktet i en eventyrlig historie om en fattig husmannssønn.

I den gamle hovedbygningen på den gamle embetsmannsgården Billerud gård på Kapp er veggende dekket av malerier malt av Balke. Kultursjefen håper at Balke gjennom utstillingen i London nå får den internasjonale oppmerksom han fortjener.

– Jeg tror verden kommer til å elske Balke, det håper jeg virkelig, sier Steensen, og legger til at hun er svært glad i kunstneren som hadde et stort hjerte for vanlige mennesker og smågårdsfolk.

Havnet på sidelinjen

Peder Balke spilte en rolle innenfor den eksperimentelle kunsten som begynte å få fotfeste verden rundt på 1800-tallet. Ifølge direktøren ved Nordnorsk Kunstmuseum var han på mange måter en visjonær, noe som bidro til at han havnet på sidelinjen mens han levde for så å bli glemt.

Peder Balke: Nordkapp (1860-årene). Utsnitt.

Peder Balke hentet mye av sin inspirasjon fra sin store reise til Nord-Norge i 1832. Maleriet «Nordkapp» ble malt i 1860-årene.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– Men så ble han gjenoppdaget i 1914 og interessen for hans kunst har økt siden den tid. Han er kanskje noe av det mest originale norsk kunst har å by på, mener Ljøgodt.

Det verdenskjente museet i London fikk først øynene opp for den norske kunstneren i 2011, under en felles skandinavisk utstilling. Dette ble starten på samarbeidet mellom National Gallery og Nordnorsk Kunstmuseum.

– Det var under denne utstillingen de fikk øynene opp for hvor original Balke faktisk er, forklarer Ljøgodt.

– En av Skandinavias mest originale kunstnere

Kurator Christopher Riopelle ved det engelske nasjonalgalleriet har jobbet tett sammen med Nordnorsk Kunstmuseum om den kommende Balke-utstillingen. På sin hjemmeside omtaler galleriet den norske kunstneren som en av forgjengerne til den moderne kunsten.

– Vi har innsett at dette er en kunstner som har spilt en veldig interessant rolle innen den eksperimentelle kunsten på 1800-tallet. Derfor er Balke en kunstner som vi ønsker å introdusere nærmere for vårt publikum, forklarer Riopelle.

National Gallery kaller Peder Balke en av de mest originale, skandinaviske kunstnerne. Det verdenskjente museet på Trafalgar Square i London ønsker nå å gjøre maleren fra Helgøya og Toten verdensberømt.

– Vi er i den posisjonen at vi er de første som virkelig introduserer Balke for publikummet i den engelskspråklige verden, som er et enormt publikum. Så vi skal følge med på hvor stor han vil bli internasjonalt, sier kuratoren ved det verdenskjente galleriet.

Utstillingen i London åpnes i november 2014 og vil vare frem til april 2015.

National Gallery i London

National Gallery i London regnes som et av verdens viktigste gallerier, ved siden av Musée du Louvre i Paris og Metropolitan Museum og Art i New York.

Foto: Mike Peel (www.mikepeel.net)/ Creative Commons