NRK Meny
Normal

– AUF'erne må bestemme selv

Leder i Oppland AUF, Ingrid Marie Vaag Endrerud, mener de som var på Utøya, selv må avgjøre om de skal se rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Ingrid Endrerud, leder i Oppland AUF

Leder i Oppland AUF, Ingrid Marie Vaag Endrerud, mener AUF'erne selv må bestemme om de skal følge terror-rettssaken.

Foto: Geir Randby / NRK


Ingrid Marie Vaag Endrerud var en av de som overlevde massakren på øya.

– Lager skremmebilde

Senter for Krisepsykologi mener at de yngste ikke bør se rettssaken.

– Det blir feil å lage et skremmebilde om at man får traumer ved å være inne i rettssalen. Rådene blir noe bastante. Vi er ulike, sier Endrerud.

– Alle vil takle rettssaken ulikt. Det er slikt at noen vil ønske å se og høre alt. Andre vil ønske å reise bort. De fleste vil være på en mellomting der man får med seg hovedtingene, men ellers skjerme seg fra det ganske mye. For oss er Helsedirektoratets råd veldig viktige. Uansett bør alle tenke seg godt om og snakke med familie, venner og fagpersoner om hvor mye man bør få med seg, og på hvilken måte man skal følge rettssaken.

Skal følge saken

Ingrid Marie skal opp til eksamen i 3. videregående og skal være i Hamar mens rettssaken pågår. Hun har bestemt seg for å følge med på noe av saken som overføres til tinghuset i Hamar. Hun har en bønn til media.

– Jeg og mange andre håper at media ikke lager det sirkuset som kan lages. En ting er å si "skjerm deg," Men jeg håper at media tenker godt igjennom hvordan de dekker saken.

– Gruer folk seg til saken?

– Det er veldig individuelt. Jeg så fengslingsmøtet. Vi må forberede oss på at dette er en mann som ikke lever i samme verden som oss andre.

– Må ta rådene på alvor

– Jeg synes man bør ta rådene vi får, på alvor, men jeg vet at noen av de yngste ønsker å være tilstede, og dette har også vært et tema mellom foreldre og terapeut. Jeg har sagt at hvis begge foreldre og terapeutene anbefaler det, så kan de høre på det.

Det sier Inger Reiestad Hansen som er bistandsadvokat i saken. Hun sier at mange gruer seg.

– De tenker på at saken snart begynner og vil ha det overstått.

Video Bistandsadvokatv refser kolleger

– Vi tar rådene på alvor, sier bistandsadvokat Inger Reiestad Hansen.

Foto: Nyhetsspiller

Advokat Reiestad Hansen forbereder klienten sin før rettssaken.

– Det er ikke lett å forberede seg. Vi vet ikke hva som venter oss. Tiltalen er sterk. Det blir mye fokus på tiltalte, og det kan oppleves som skuffende.