NRK Meny
Normal

– Alle fakta må på bordet

Pengegarantien til Hamar-firmaet Scan4news skal behandles i et ekstraordinært fylkestingsmøte. Onsdag ble det kjent at fylkesråd Eva Arnseth ga en pengegaranti uten å ha fullmakt til det.

En samlet opposisjon krever at det kalles inn til ekstraordinært fylkestingsmøte snarest mulig, på grunn av pengestøttesaken.

Gruppeleder for Frp i fylkestinget, Tor Andre Johnsen, sier det er viktig å få frem fakta.

– Det er behov for en grundig redegjørelse fra fylkesrådet om hva som egentlig har skjedd, sier Johnsen.

Denne uke ble det kjent at fylkesråd Eva Arnseth ga en garanti på seks millioner kroner til Hamar-firmaet, uten å ha fullmakt til det.

Johnsen mener det er for tidlig å si hva slags konsekvenser dette bør få for fylkesrådet.

– Alvorlig

– Det er alvorlig at saksbehandlingen ikke har foregått slik den skal, men om noen må ta sin hatt å gå eller om dette kun blir en ripe i lakken for fylkesrådet vil vi få svar på når alle fakta er på bordet, sier Johnsen.

Etter et hastemøte i fylkesrådet tidligere torsdag morgen, beklaget fylkesråd Njål Føsker at garantien var gitt før det hadde blitt gjort et vedtak om det i fylkesrådet.

– Vi beklager det som har skjedd, men jeg håper at vi med denne oppryddingen kan fortsette å ha tillit som fylkesråd, sa Føsker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lave rovdyrtap i Hedmark

  Ikke siden 1993 har rovdyrtapene vært så lave i Hedmark som de var i år. Totalt har 177 sauebønder søkt om erstatning på i overkant av 4100 dyr. Ifølge Fylkesmannen har antallet dyr på beite vært relativt stabilt.

 • Storkontroller på grensa

  Denne uka blir det omfattende grensekontroller både på Østby og Magnormoen i Hedmark. Kontrollene er et samarbeide mellom Statens vegvesen, politiet og Tollvesenet. Det meste av tungtrafikken inn i landet vil bli stanset.

 • Vant gull i oste-VM

  Eggen Gardsysteri SA i Vingelen i Tolga fikk gull for sin ost «Fjellblå» under World Cheese Awards i London. De mottok også sølvmedalje for osten «Fjellgo». Avdem Gardsysteri på Lesja mottok bronse for «Vellagra Fjelldronning». 3000 oster fra rundt 30 land ble bedømt under oste-VM.

  Eggen Fjellblå
  Foto: Eggen Gardsysteri