NRK Meny
Normal

– Alle burde vært nevnt i tiltalen

– Navnene på alle som var på Utøya 22. juli, burde vært tatt med i tiltalen mot Anders Behring Breivik, mener leder i Hedmark AUF, Magnus Stenseth, som selv var blant de overlevende.

Magnus Stenseth, Elverum AUF

Magnus Stenseth fra Elverum var en av de som overlevde massakren på Utøya den 22. juli.

Behring Breivik er tiltalt etter terrorparagrafen og for overlagte drap og drapsforsøk. Alle de drepte og de som ble hardest skadet, er nevnt i terrortiltalen.

– Jeg ser ingen grunn til at navnene på dem som faktisk ble forsøkt drept på Utøya, skal holdes utenfor, sier Magnus Stenseth.

– Puttes i en sekk

– Det er viktig at vi som var der, står oppført med navn i tiltalen. Det gjør det mer virkelig for oss. Det er mange navn, men det er viktig å få dem med, ellers blir de bare puttet i en stor sekk. Vi blir sett på som «alle vi som bare var der». Men vi var jo der som enkeltmennesker, akkurat som i alle andre saker.

Magnus Stenseth sier de overlevende fra Utøya nå må forholde seg til at de ikke blir nevnt i tiltalen.

SE VIDEO: BJØRN DALBY MISTET SØNNEN ANDREAS PÅ UTØYA:

Video Tiltalten mot Behring Breivik er klar

Fotograf Frode Meskau/Reporter Anne Næsheim

– Mer opptatt av andre ting

Han hadde nesten glemt at tiltalen skulle bli kjent i dag, og har vært mer opptatt av andre ting. Som nyvalgt kommunestyrerepresentant i Elverum, har han vært på politikerskole i dag.

– Det har opptatt meg mer enn tiltalen. Det er viktigere for meg å drive med alt det andre, enn det jeg ikke får gjort noe med. Det jeg ikke får gjort noe med, henger jeg meg egentlig ikke så veldig opp i, sier Magnus Stenseth.

Han har ikke bestemt seg for om han vil følge rettssaken fra tingretten i Hamar.

– Jeg vil gå gjennom tiltalen før jeg bestemmer meg, sier han.

– Må bli bedre kjent med dette monsteret

Khalid Haji Ahmed fra Hamar var også på Utøya, og mistet broren der. Han mener det er viktig at folk får vite hva som skjedde på Utøya.

(Saken fortsetter under bildet.)

Khalid Haji Ahmed

Khalid Haji Ahmed overlevde massakren på Utøya, men mistet sin bror Ismael.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er ikke noe nytt som kommer fram i tiltalen, men det kommer mer detaljer om hvordan de døde ble drept. Det er tøft å høre om det, men folk må få vite hvilke grusomme måter han har drept på.

– Hvorfor er det viktig?

– For at folk skal bli bedre kjent med dette monsteret. Det var ikke en desperado som kom og skjøt folk uten å tenke. Han hadde et mål. Det var en henrettelse. Folk skal lære av dette, så det ikke kommer flere sånne i framtida. Folk skal ikke få empati for ham, sier Haji Ahmed.

– Strafferammen er for liten

Bjørn Dalby fra Hamar mistet sønnen, Andreas Dalby Grønnesby, på Utøya. Bjørn fulgte offentliggjøringen av tiltalen i dag.

– Tiltalen er litt som forventet, men man blir litt betenkt når man kan få 21 års fengsel for å drepe 77 stykker. Det er nesten mer straffbart å kjøre på rødt lys, enn å ta livet av 77 mennesker. Strafferamma er liten i forhold til det den burde være.

Dalby er ikke så opptatt av om Behring Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern eller fengsel.

– Bare han blir sittende inne et sted. Det er det viktigste. Men det høres ikke ut som straff hvis han ikke sitter i fengsel. Han kommer aldri ut, det er jeg ganske sikker på.

Han mener det er viktig å få fram at det som skjedde den 22. juli ikke var terror, men en massakre.

– Jeg synes det er viktig å få fram at det er en massakre. Når jeg leser at de skriver terror så er ikke det rett for meg. Det er massedrap han har drevet med siden han har drept så mange. Terrortiltale blir litt rart midt opp i dette.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang