NRK Meny
Normal

– Aldri mer lån til HamKam

Hamars ordfører Morten Aspeli (Ap) er krystallklar: HamKam må klare seg selv i fremtiden.

Briskeby

Åtte millioner kroner har HamKam lånt fra tidligere kommunestyrer, som de ikke greier å innfri. Nå stenges kranen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Morten Aspeli

Morten Aspeli er sikker på at det er i hamKams interesse å klare seg selv.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Konsekvensen av å ikke ettergi gjeld, er vi ikke tjent med. Vi må nå være tydelige overfor HamKam og de andre idrettslagene at vi ikke kommer til å gi tilsvarende lån senere, sier Aspeli til NRK.

Kommunestyret i Hamar har med 29 mot 10 stemmer vedtatt å gjøre om HamKam-lånet på åtte millioner kroner til kommunale tilskudd. Det skal ikke skje igjen.

– Så lenge jeg er ordfører og vi har et flertall, kan jeg lovet at det ikke vil bli gitt flere lån til HamKam, sier ordføreren.

– Rammer omdømmet

Det mener Aspeli 1. divisjonsklubben er fullt klar over. Fra nå av får de klare seg selv – noe ordføreren også tror er i deres egen interesse.

– Jeg er trygg på at både HamKam og de andre lagene, Storhamar Håndball og Storhamar Dragons, ikke synes dette er en god situasjon. Fordi det går ut over omdømmet så vel som det sportslige, sier Aspeli, som mener det strengt tatt ikke er kommunens jobb å redde idrettslagene.

– De store idrettslagene skal egentlig klare driften sin selv. Kommunen kan ha en rolle i å legge til rette på anleggssiden, mens klubbene skal ha fokus på breddeaktivitet samt på barn og unge.

Delte meninger

HamKam har lånt de åtte millioner med to lån gjennom tidligere kommunestyrer. Aspeli forstår at det er delt meninger om at de nå slipper å betale lånene tilbake, og mener kommunen uansett ikke ville greid å inndrive pengene.

– Det er for sent å bruke disse pengene på eldreomsorg eller andre gode formål. Det er en debatt kommunestyret måtte ha tatt da lånene ble innvilget. Nå ser vi at det ikke er noen mulighet til å få dem inn pengene som er blitt gitt for flere år siden.