Hopp til innhold

Prest: – Å forby tigging er uverdig

Pensjonert sogneprest i Østre Toten, Lasse Gran, mener det er uverdig å forby folk å be om hjelp. Men handelsstanden mener tiggerne må vekk.

Gheorghe Faur, Åse Skullerud, Bengt Arne Gylder, Eystein Alexander Elde og Lasse Gran.

FORBUD MOT TIGGING? - Det blir helt feil, mener Gheorghe Faur, Åse Skullerud, Bengt Arne Gylder, Eystein Alexander Elde og Lasse Gran. Gylder mener det er like mye tigging å selge lodd som å sette fram en kopp.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Lasse Gran har gått sammen med en gjeng engasjerte mennesker i bygda Lena på Østre Toten for å hjelpe romfolket som har kommet til kommunen. Stort sett er det den samme familien som har kommet tilbake til Lena, og i starten skaffet de seg penger ved å tigge utenfor butikkene i sentrum.

– Men tiggerkoppen er en nødløsning for disse menneskene. Jeg har forsøkt å hjelpe dem ved å skaffe dem arbeid, for det de helst ønsker er å arbeide, forklarer Gran.

Vi møter ham utenfor Hoff kirke, sammen med flere engasjerte i saken, og Gheorghe Faur fra Romania.

Gheorghe Faur forklarer at de ikke ønsker å tigge, men jobbe.

– Jeg kan male, vaske, hjelpe til på gårder og så videre. Det jeg ønsker er å gjøre nytte for meg her i Norge, forklarer han.

Han forteller at han, onkelen og tanten kom til Norge fra Spania fordi det ikke var arbeid å oppdrive der.

– Vi trives i Norge. Jeg håper å få barna mine hit og gi dem en framtid, forklarer Gheorghe.

Regjeringen vil forby tigging

Regjeringen fikk tirsdag flertall for å la kommunene innføre tiggeforbud. Allerede neste år kan tigging bli forbudt over hele landet.

– Vi går inn for å tillate lokale forbud allerede i sommer. Videre har vi bedt regjeringen om å starte en utredning av et nasjonalt forbud, sa Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet til NRK.

Også politiet mener at et forbud er riktig. «Oslo politidistrikt er tilfreds med at det nå er politisk flertall for å forby tigging nasjonalt,» skrev Oslo-politiet på Twitter.

Men både KrF og Venstre stemte mot forslaget.

– Det er fattige mennesker i Norge og Europa som ved en siste utvei ber andre mennesker om hjelp. Det er veldig spesielt at vi nå forbyr det, sier Ropstad.

Justispolitisk talskvinne i Venstre, Iselin Nybø, advarer samarbeidspartnerne mot det hun kaller en «quick fix» mot problemene med tigging og fattigdom.

–Venstre frykter nå at en uverdig og hard debatt om kommunalt tiggerforbud i landets kommunestyrer vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata, sier Nybø til NRK.

Ordfører: – En vanskelig sak

Ordfører i Østre Toten, Hans Seierstad

MELLOM BARKEN OG VEDEN: Ordfører i Østre Toten, Hans Seierstad (Sp), synes ikke tigging skal bli ulovlig.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Lokalt på Østre Toten er det også stor uenighet om tigging. Men ordfører Hans Seierstad mener det er flott at enkeltpersoner ønsker å hjelpe mennesker i en vanskelig situasjon, slik som Lasse Gran og andre i bygda har gjort.

– Men det er en vanskelig sak, og det er flere hensyn å ta her, sier Seierstad.

Han forklarer at han føler seg mellom barken og veden i saken om tiggingen i kommunen, fordi handelsstanden har uttalt en sterk motstand.

– Senterpartiet vil forby tigging. Er du på linje med partiet ditt?

– Nei, jeg mener ikke at det skal være ulovlig å be om hjelp. Men det må skje noe, vi må ha et ryddigere opplegg på det enn i dag. For eksempel at det kan være soner hvor tigging er tillatt, sier han.

Seierstad sier at det ikke er noen direkte kommunal oppgave å stille opp for romfolket, men at han håper at private hjelper dersom de ønsker å bidra.

Handelsstanden: Ønsker ikke tiggere

Handelsstanden på Lena har vært svært kritisk til tiggerne, og det har vært heftige debatter rundt temaet. En butikkeier tok saken i egne hender og jaget selv vekk en tigger som satt utenfor butikken.

– Det har vært en omfattende sak, forklarer Asbjørn Ovren, som er talsmann for handelsstanden på Lena.

Han sier at mange butikker har fått klager fra kundene på at det er ubehagelig å gå inn i butikken når det sitter tiggere utenfor. Ovren sendte derfor ut en e-post til alle butikkene på Lena for å kartlegge problemet.

– De aller fleste svarte at de ikke ønsket tiggere utenfor butikken sin, og at det var negativt for kundene, forklarer Ovren.

Han håper nå at den pensjonerte sognepresten Lasse Gran, som han mener har tatt tiggerne under sine vinger, tar ansvar for at det blir slutt på tiggingen i kommunen.

Gran på sin side ser ikke det store problemet i tigging. Han mener at vi i et av verdens rikeste land må tåle å se tiggere som sitter på gata med koppen sin. Men helst vil han se romfolk i arbeid.

- Vi har innført en kontrakt der tiggerne blir garantert jobb minst 10 timer i uka. De som er her på Lena har mer arbeid, men ikke hos samme arbeidsgiver. Poenget er å finne flere arbeidsgivere som sier ja - de kan få jobbe 10 timer i uka hos meg, sier Gran.

Flere saker fra Innlandet