Hopp til innhold

– Studenter bør kjøpe nattmaten sin på byen

GJØVIK (NRK): I disse dager flytter tusenvis av studenter inn i sin første bolig. Brannvesenet mener de ikke kan nok om brannsikkerhet.

Branningeniør Erik Markeng

MANGLER: Branningeniør Erik Markeng kontrollerer et leilighetsbygg på Gjøvik. Her er alt i orden, men ofte er det mangel på sikkerhetsutstyr ved utleieboliger, sier Markeng.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

– Vi har hatt uhell på takterrassen ved bruk av kullgrill. Det var nære på. Det er hendelser vi ikke vil skal gjenta seg, sier eiendomsforvalter Mads Vårli.

Han representer stiftelsen Kåre Berg på Gjøvik som leier ut 60 leiligheter for blant annet ferske studenter. Flere av dem bor for seg sjøl for første gang.

– Mange har ikke den kunnskapen som trengs i forhold til sikkerhet. Det viser for eksempel kombinasjonen studenter og nattmat. Det fører ofte til tørrkoking. Har de vært på byen er det mye tryggere om de kjøper nattmaten ute, mener Vårli.

Han forteller at de derfor har årlige kontroller av blant annet slukkeutstyr i leilighetene.

Mads Vårli, eiendomsforvalter

ADVARER MOT NATTMAT: Eiendomsforvalter Mads Vårli oppfordrer studentene til å kjøpe nattmat ute etter fest. Han sier mange sovner fra kokkinga hjemme nattetid.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

Flere brannkontroller

Moderne brannsikringsutstyr er ikke normalen i private studenthybler, ifølge brannvesenet. Mange nestenulykker har derfor fått brannvesenet til å intensivere sine kontroller.

– Det har ikke vært noen alvorlige branner, men det har vært mindre tilløp. Det gjelder blant annet mye tørrkoking i forbindelse med matlaging. Det er mye tilfeldigheter som spiller inn, sier branningeniør ved forebyggende avdeling ved Gjøvik brannvesen, Erik Markeng.

Han sier de fleste branntilfeller på studenthybler har utgangspunkt i matlaging.

– Det er en kjensgjerning at studenter tar seg en fest. De bor alene, lager seg mat og sovner. 2/3 av brannutrykningene til studenthybler har handlet om nettopp matlaging.

Student ved NTNU i Gjøvik, Lasse André Arnesen, mener mange studenthybler i byen har for dårlig brannsikkerhet.

– Jeg må si jeg er ikke så veldig imponert over hvordan de som leier ut følger brannforskrifter. Veldig ofte mangler standard utstyr. Det er jo livsfarlig, mener Arnesen.

Brannmerke etter utegrill

NÆRE PÅ: Det er et tydelig merke på terrassen ved studentboligene på Gjøvik etter bruk av kulegrill.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

Dette må du huske

Branningeniør Markeng lister opp fire punkter det er viktig å huske på for kommende hybelboere:

1. Studentene må sørge for å være i en tilstand så de klarer å redde seg sjøl.

2. De må ha en røykvarsler slik at de våkner om natta

3. De må be om hjelp og ringe 110

4. Ta gjerne med foreldre på befaring av boligen. De har ofte mer sikkerhetsbevissthet og kan være med å gå gjennom