NRK Meny
Normal

82 år bak rattet

Anders Sukkestad (100) fra Lena i Østre Toten har kjørt bil i 82 år. Nå fornyer den spreke sjåføren førerkortet nok en gang.

100 år og god sjåfør
Foto: Stig Westre / NRK

- Så lenge man er oppmerksom går alt greit. Rundkjøringer er ingen utfordring for en som fikk lappen i 1924, sier Anders Sukkestad.

Den spreke 100-åringen kjører fra hjemmet sitt og ned til Lena sentrum flere ganger i uka. Noen ganger glemmer han noe når han skal handle. Da blir det flere turer om dagen.

Grei fastlege

- Jeg er veldig fornøyd med fastlegen min. Han er veldig grei og mener det er greit at jeg kjører. Men da han var borte et helt år, da var legevikaren litt mer skeptisk. Han fikk meg til å ta en ekstra kjøretime. Men det gikk greit, sier Sukkestad.

Hjemme i stua si har den særdeles ungdommelige 100-åringen bildebevis i fleng på at han kjørt bil nesten gjennom hele bilens historie. Han har ikke tenkt å gi seg når han har holdt på så lenge.

Andre tider

- Bilen har betydd mye for meg. Jeg har alltid vært veldig glad i å kjøre, og jeg har vært til Bodø med bilen på tur, sier Sukkestad.

Og det går radig på vegen når Sukkestad suser nedover autobahn mot Mozeldalen. Men det var andre tider da Sukkestad tok lappen i 1924.

- Bensinprisene i dag er helt meningsløse. Det var ikke mange ørene jeg betalte for en liter i min ungdom, husker Anders Sukkestad.