NRK Meny
Normal

73 ansatte kan miste jobben sin

Både rehabiliteringssenteret Grande på Nes i Ringsaker og Tonsåsen i Valdres kan bli lagt ned 1. januar neste år. Grunnen er at begge tapte i konkurransen om å få anbud med Helse Sør-Øst.

Ikke videre drift Tonsåsen og Grande.

– Dette er helt høl i huet. helt vanvittig. Dette er et ypperlig sted, så jeg skjønner ikke hvorfor dette må legges ned.

Det sier pasient ved Grande Heramb Telebond. Han har fått følelsen tilbake i bena etter oppholdet på Grande, og er veldig fornøyd med både behandling og bemanning.

Men fra januar neste år kan dette tilbudet ved Mjøsa på Nes i Ringsaker forsvinne. Fredag fikk de beskjed om at de ikke får driftsavtale med Helse Sør-Øst.

– Det var som å motta et sorgens budskap. Vi ble veldig sjokkert og overrasket. Vi ble målløse alle sammen, sier daglig leder Edel Krøll.

Må si opp de ansatte

Grande startet opp som rekreasjonshjem i 1951 og ble rehabiliteringssenter i 2004. De tar imot mellom 500 og 600 pasienter i året som er hjerteopererte, hofteopererte, politipasienter eller de som trenger hjelp til smertelindring. Men konkurransen om å få avtale med Helse Sør-Øst har hardnet til.

– Vi tenkte at vi kanskje måtte redusere tilbudet vårt noe i forhold til anbudet vi la inn, men at det skulle legges helt ned, det hadde vi ikke trodd, sier Krøll.

Uten driftsavtale finnes det ikke penger til å drive videre med de 50 ansatte som jobber på rehabiliteringssenteret.

– Nå må vi si opp alle de ansatte, for det er ikke grunnlag for drift fra 1. januar.

Samme situasjon i Valdres

På Tonsåsen i Valdres er de i samme situasjon. De fikk heller ikke avtale med Helse Sør-Øst og står i fare for å måtte si opp 23 ansatte.

– Dette er jo en vurdering som Helse Sør-Øst har gjort. De legger kvalitet, pris og beliggenhet til grunn, i tillegg til at de skal gi et mangfoldig og differensiert tilbud. Men det er veldig synd for oss at vi ikke når opp i denne runden.

Det sier Marthe Sollien som er daglig leder ved Tonsåsen rehabiliteringssenter. Hen legger til at dette er en nyhet de må prøve å fordøye, men at de også skal prøve å gjøre alt den kan for å opprettholde tilbudet.

Må konkurranseutsette

– Vi har lagt vekt på å få et bredt, sammensatt tilbud som på best mulig måte dekker det samme rehabiliteringsbehovet i vår region. Vi må konkurranseutsette rehabiliteringstilbudet, og disse to setrene nådde ikke opp sier direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sørøst Stig Grydeland.

Både Tonsåsen og Grande klager på vedtaket, men må vente på om de når fram.