Normal

Fem kull i Hedmark - ingen i Østmarka

Alle de fem ulverevirene hvor det helt sikkert er kommet valpekull siste året, ligger i Hedmark. I Østmarka er det ikke valper, slår Rovdata fast.

Ulv

Minst fem ulvepar fødte valper i fjor, alle i Hedmark. To i helnorske revir, tre i grenserevir. Illustrasjonsfoto.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Hver vinter gjennomføres en registrering av antall ulv i Skandinavia, hovedsakelig ved hjelp av sporing på snø og DNA-analyser av innsamlet ulvesmøkk, opplyser Rovdata. Per 15. februar er det påvist 65–67 ulver i Norge.

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad er leder for Rovdata.

Foto: Rovdata

– 34–36 av ulvene er registrert i helnorske revir eller på vandring i Norge. I grenserevir, som dekker områder på begge sider av riksgrensen mot Sverige, har vi så langt registrert minst 30 ulver, sier Morten Kjørstad, leder av Rovdata.

I tillegg er en ett år gammel ulv fra Julussareviret i Østerdalen påvist på vandring i Finnmark og på finsk side av riksgrensen.

Ulvetispe rekordlangt sørvest

Seks av ulvene har blitt felt under lisensjakt eller på skadefelling. Tre er felt i Hedmark og én ulv i hvert av fylkene Sogn og Fjordane, Oppland og Telemark. Ulven som ble felt i Siljan kommune i Telemark i februar viste seg å være ei ulvetispe.

– Det er første gang på 38 år med ulveregistrering i Skandinavia at det blir påvist ei ulvetispe så langt sørvest, forteller Kjørstad.

Ulv i Skandinavia føder valper i månedsskiftet april – mai. Valpene blir vanligvis registrert først når sporsnø gjør det mulig. Det er så langt i vinter bekreftet at det ble født valpekull i 2014 i de helnorske ulverevirene Julussa og Letjenna i Hedmark. Ulvene her lever helt eller delvis innenfor den såkalte ulvesonen.

Det er også påvist tre valpekull i grenserevirene Rotna, Slettås og Hærsjø, alle i Hedmark på norsk side av riksgrensen.

Ikke valper i Østmarka

I Østmarka utenfor Oslo er det ingenting som tyder på at det ble født valper i fjor, og mye tyder på at ulveparet som fikk valper i reviret året før, ikke lenger er intakt, skriver Rovdata.

I Mangenreviret i fylkene Akershus og Hedmark er det i vinter mistanke om at det kan leve en ulvefamilie. Der gjenstår imidlertid fortsatt sporing på snø og kartlegging av DNA for å kunne si om det er født valper i reviret i 2014.

– Ytterligere sporing vil også kunne avklare om reviret er helnorsk eller delt med Sverige, forklarer Erling Maartmann, prosjektkoordinator ved Høgskolen i Hedmark.