NRK Meny
Normal

63 kan miste jobben

Styret i attføringsbedriften Gudbrandsdal Industrier, GIAX, vurderer å legge ned avdelingene i Lom og på Dombås. Dersom det skjer, vil 63 ansatte miste jobben. Det skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Ordfører i Sør-Fron, Aksel Eng.

Styreleder i GIAX og ordfører i Sør-Fron, Aksel Eng.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

Bedriften ligger an til å få et underskudd på rundt fem millioner kroner. Styreleder Aksel Eng sier styret vil vedta å legge ned driften ved to av avdelingene dersom de ikke får løst pengeproblemene.

Eng sier problemene begynte med finanskrisen.

– I tillegg er strukturen i selskapet, med fire forskjellige avdelinger, dyr å opprettholde i forhold til inntjening. Det hjelper heller ikke at NAV nå kjøper færre tjenester enn de gjorde før og at de signaliserer ytterligere kutt.

Dyre garasjeporter

Styrelederen trekker fram garasjeportproduksjonen på Dombås for å illustrere hvor alvorlige problemene er.

– Der har vi tapt nesten to millioner årlig de siste årene. En ferdig port importert fra Baltikum koster mindre enn det vi har i materialkostnader, så det er umulig å lage billige garasjeporter i Norge.

Skjebnen til portproduksjonen blir avgjort i neste styremøte som er 21. februar. Da kan ti personer miste jobben.

Skjebnen til de øvrige arbeidsplassene blir avgjort 7. juni. Fram til da skal bedriften snu alle steiner.

– Det er en vesentlig dato. Da må vi ta standpunkt til om vi skal videreføre driften i Lom og på Dombås, sier styreleder Aksel Eng.

LES OGSÅ: GIAX overtar ostehøvelfabrikken

Eierne føler seg ført bak lyset

Ordfører Simen Bjørgen i Lom

Ordfører i Lom, Simen Bjørgen fører seg ført bak lyset.

Foto: Astrid Engen / NRK

Ordfører i Lom, Simen Bjørgen, mener styret i GIAX har ført eierkommunene bak lyset når det gjelder den økonomiske situasjonen. Han sier kommunene gikk inn med flere milloner i kapitalforhøyelse i høst uten at de visste hvor dårlig det sto til med bedriften.

– Det er tydelig at GIAX må ha ekstern kompetanse for å snu skuta og jeg har tro på at eierkommunene vil bidra i så måte, sier Bjørgen til GD.

Aksel Eng tar avstand fra denne kritikken og situasjonen i selskapet har blitt tydelig gjort rede for i de siste generalforsamlingene.

Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune, sier at kommunen ikke er interessert i å ha eierandeler i GIAX dersom avdelingen på Dombås blir lagt ned.

Men han legger til at de ikke har gitt opp enda.