NRK Meny
Normal

600 km på hest til Trondheim

LILLEHAMMER (NRK): – Hestene er blitt helt immune mot trafikk, sier Monica og Anne Grete, som er i ferd med å ri fra Eidsvoll til Trondheim.

Anne Grete Ravna (t.v.) og Monica Iselin Evang

TO HESTERASER: Det er dølahesten Sveeasnippa og araberen Shamrac som tar pilgrimsleden til Nidaros. Ryttere på de tålmodige hestene er Anne Grete Ravna (t.v.) og Monica Iselin Evang.

Foto: Elin Fossum / NRK

Anne Grete Ravna (29) fra Brumunddal og Monica Iselin Evang fra Minnesund (36) har en lang vei foran seg på hesteryggen. I ettermiddag red de etter fire dager på tur innom NRK Hedmark og Opplands redaksjonslokaler i Lillehammer.

– I dag har det gått veldig fint, noen hjelpsomme sjeler har kjørt salveskene våre, så nå er nok hestene fornøyde, sier de to.

De bæsjer alltid på feil sted.

Monica og Anne Grete

Pilegrimsleden til hest

Monica Iselin Evang (forrest) og Anne Grete Ravna.

HESTEGALE: Monica Iselin Evang (forrest) og Anne Grete Ravna.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

De to hesteinteresserte kvinnene fant ut i fjor at de ville ri pilegrimsleden til Trondheim, og etter mye planlegging la de ut på turen 1. juni.

– Mennene vår sa at det var helt i orden, i hvert fall da... vi vet ikke hva de sier nå, etter å ha vært alene barnevakt med fulltidsjobb...

Det er en del praktiske utfordringer, for eksempel med å passere gjerder, og å venne hestene til trafikken.

– De pleier alltid å bæsje på de verst tenkelige steder. Vi har med oss poser og må bare gjøre det beste ut av det.

Trafikktrening

Rytterne har tidligere lagt inn trafikktrening slik at hestene skulle bli vant til alle lydene. Mandag passerte åtte tog forbi dem, på to meters avstand, og det gikk helt fint.

Første dag måtte den ene hesten få nye sko på grunn av vegdekket, og dermed ble de forsinket en dag. Planen var å komme fram 15. juni, men på grunn av de ekstra hesteskoene blir et en dags forsinkelse.

Det kan også bli ytterligere forsinkelser fordi de kanskje legger opp til litt kortere dagsetapper.

Det er også flere som har brukt hest på pilegrimsleden før dem. Blant annet var den en større gruppe spanjoler som brukte hest i 2012.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Asylmottak legges ned

    Norsk Folkehjelps asylmottak på Kongsvinger legges ned 30. juni. Mottaket har blitt drevet siden 1990-tallet av Norsk Folkehjelp. De mener at UDI's vedtak er i strid med signaler om å opprettholde mottaksstrukturen.

  • Listhaug utsatt for heksejakt

    Leder i Hedmark og Oppland høyre, Lise Berger Svenkerud, mener avgåtte justisminister Sylvi Listhaug har blitt utsatt for en heksejakt. På sin facebookside skriver Høyre-lederen hun er glad for at Sylvi Listhaug lover at hun ikke kommer til gå stille i dørene framover.

  • Listhaug går av

    Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.