NRK Meny
Normal

400 vendte Pegida ryggen i Hamar

Max Hermansen og Pegida ble møtt med massiv motstand i Hamar i kveld. 400 personer møtte opp i gråværet og vendte ryggen til den islamkritiske gruppa.

Solveig Fiske holdt apell mot Pegida

Solveig Fiske holdt appell for de 400 motdemonstrantene på Skibladner-brygga i Hamar.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Motdemonstrantene hadde samlet seg på Skibladnerbrygga i Hamar i kveld.

Flere bar plakater med påskriften: "Ingen rasister i byen vår".

– Dette er overveldende og et tydelig nei til rasisme fra Hamars befolkning, sier Hilde Mari Bjørke i Sosialistisk Ungdom.

Da det ble kjent at Pegida planla en marsj i Hamar bestemte Bjørke seg for å arrangere en motdemonstrasjon . I løpet av tre dager klarte motdemonstrantene å mobilisere 400 personer.

– Fornøyd med flere enn fem

Pegida demonstrerer i Hamar

Pegida samlet 15 støttespillere til sin marsj i Hamar.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Pegidas talsperson i Norge, Max Hermansen, hadde lave forventninger da han kom til Hamar i ettermiddag.

– Jeg er fornøyd med alt over fem personer, svarte Hermansen på spørsmål om hvor mange han trodde ville møte.

Tilsammen 15 personer møtte opp til støtte for Pegida og marsjerte fra Østre Torg til Skibladerbrygga.

Hermansen liker dårlig at de ble møtt av motdemonstranter med plakater, som vendte dem ryggen og holdt egne appeller.

– Vi må få en saklig debatt om hva muslimer i Norge medfører. Om tvangsekteskapene, kjønnslemlestene og at mange av dem ikke jobber. Det får man ikke av at folk snur ryggen til og ikke vil være med på debatten, sier Hermansen.

Aller først skal vi til Hamar. For der holder den islamkritiske organisasjonen Pegida en protestmarsj i kveld. Det er også varslet en større motdemonstrasjon med både biskop og hedmarken-ordførere i spissen. Vi møtte Pegida-talsmann Max Hermansen da han kom til Hamar i kveld.

– Et ja til menneskeverd

Noen få ungdommer kom med tilrop til Pegidas støttespillere i et forsøk på å forstyrre arrangementet, men utover det gikk kveldens marsj og motdemonstrasjon rolig for seg.

– En sterk, rolig og verdig markering, sier Biskop Solveig Fiske.

Hun holdt appell for de 400 motdemonstrantene for å vise sin støtte.

– Å snu ryggen til Pegida er å si ja til menneskeverd og likeverd og nei til rasisme, sier Fiske.

Ufortjent oppmerksomhet

– Pegida får mye ufortjent oppmerksomhet, sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen, som har studert anti-islamske og høyre-ekstreme miljøer.

Han er ikke overrasket over at det ikke deltok flere i marsjen i Hamar.

– Oppslutningen om Pegida har stupt. Organisasjonen har ikke klart å få den oppslutningen de ønsker utenfor Tyskland, sier Strømmen.

Pegida-talsmann Hermansen hevder gruppa har flere støttespillere, men at mange ikke tør delta i demonstrasjoner i frykt for konsekvensene det kan få for dem sosialt. Det stemmer til en viss grad, tror Strømmen.

– Det er nok flere som støtter gruppa på nett enn som deltar i demonstrasjoner, men i Norge er likevel Pegida et marginalt fenomen, sier Strømmen.

Max Hermansen og Pegida ble møtt med massiv motstand i Hamar. 400 personer møtte opp i gråværet og vendte ryggen til den islamfiendtlige gruppa.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Overlegen seier til Lundby

    Maren Lundby viste nok en gang glitrende form, og tok søndag sin femte strake seier i verdenscupen. I krevende forhold leverte hun det lengste hoppet i begge omganger, og hun vant med hele 30,2 poeng ned til Yuki Ito.

  • Lundby i ledelsen

    Maren Lundby fra Kolbu fortsetter å imponere, og leder etter første omgang i dagens verdenscuprenn i hopp. Hun fikk trekk av dommeren etter en ustø landing, men leder likevel med 7 poeng.

  • Stoppet med hasj i bilen

    En bilfører ble i natt stanset av politiet på Fylkesvei 222 i Hamar, mistenkt for å være påvirket av alkohol. Det ble også funnet en mindre mengde hasj i bilen. Det har blitt tatt blodprøve av mannen, og politiet har opprettet sak.