NRK Meny
Normal

Tar 40 000 kroner for å skyte en stor reinsdyrbukk

Grunneiere i Forollhogna som velger å selge storbukk-kvoten sin til pengesterke jegere tjener gode penger. 40 000 kroner koster det å skyte en storbukk. – Jeg hadde aldri betalt så mye for å jakte, sier lokal jeger.

Reinsbukker Forollhogna

Troféjegere blir det ofte kalt de som først og fremst jakter på ville dyr for å stoppe ut dyret eller for sette geviret på veggen. For 40 000 kroner blir man mer eller mindre garantert en stor bukk uten å anstrenge seg for mye.

Foto: Rune Fossøy

Forollhogna ligger i Hedmark og Sør-Trøndelag. Her finnes en stor villreinstamme, og reinsdyrjakta trekker ivrige jegere til området hvert år.

Det er store forskjeller i priser på å jakte vilt, mens det noen steder koster 5000 kroner å skyte en reinsdyrbukk, koster det 40 000 kroner i Forollhoga.

Vingelen Sameie formidler villreinjakt i Vingelen i Forollhogna for grunneierne, og de tar seg godt betalt fra jegere som ønsker å skyte storbukk.

– Det stemmer at vi har høy pris på reinsbukk, men også på rypejakt. Det er marked for det, og vi ønsker å få best mulig pris. Vi synes det er forsvarlig, sier formann i Vingelen Sameie, John Haakon Stensli.

– Altfor dyrt

Ragnar Alander

Leder i Folldal JFF og jeger, Ragnar Alander, mener 40 000 kroner for å jakte storbukk er dyrt.

Foto: Privat

Sameiet består blant annet av lokale grunneiere som får tildelt kvote på reinsdyr som de kan selge videre hvis de ønsker det. Det er gode penger på å gjøre akkurat det. 40 000 kroner koster det å skyte en storbukk.

Som regel er det til sammen mellom 8–10 storbukk på kvoten til grunneierne i Vingelen Sameie i løpet av jakta, og et par av disse selges til 40 000 kroner. En pris som får lokale jegere til å riste på hodet.

– Det er ingen lokal jeger som har råd til være med på dette. Jeg ville aldri betalt så mye for å jakte rein. Jeg kjenner heller ingen her i området som ville gjort det samme, men så har vi også veldig gode jaktmuligheter i Folldal, sier leder i Folldal JFF, Ragnar Alander.

Han har mange års erfaring som jeger og har jaktet rein i 12–13 år, men jakter stort sett i sin hjemkommune. Han synes prisen på 40 000 kroner er enormt mye, men sier at Forollhogna har fått et rykte på seg for å ha bukker med store gevir.

Troféjakt

Villrein

Man må ikke til Forollhogna for å finne store reinsdyrbukker. Denne befinner seg i Knutshø villreinområde.

Foto: Privat

Det er først og fremst størrelsen på geviret som gjør at jegere er villig til å betale dyrt for å jakte.

– Dette er ikke lokale jegere, det er utenlandske og pengesterke nordmenn. Dette er jegere som er ute etter et trofe, og vi har hatt besøk av jegere som reiser verden rundt for å jakte. De er først og fremst ute etter et stort gevir, og er villig til å betale for det, sier Stensli.

Troféjegere blir det ofte kalt de som først og fremst jakter på ville dyr for å stoppe ut dyret eller for sette geviret på veggen. For 40 000 kroner blir man mer eller mindre garantert en stor bukk uten å anstrenge seg for mye.

– Spesielt produkt

Hvis man ikke er interessert i å bruke så mye penger så finnes det billigere alternativer på kommunale og statlige terreng, men disse terrengene er veldig populære.

– Det er dyrt, men vi ser det på slik at vi flytter penger fra pengesterke nordmenn til områder som ikke er så pengesterke. Det er ikke mange her oppe som tjener så bra at de kan bruke 40 000 kroner på en storbukk, sier Stensli.

Sjøl om flere jegere NRK har snakket med er kritisk til den høye prisen, så sier leder i Hedmark Jeger og Fiskeforbund at produktet som selges i Vingelen er unikt.

– Det er et høyt prisnivå, men vi vet også at produktet de har i Vingelen er meget spesielt i Europa-sammenheng. Så å skyte storbukk i det beste området i Norge er spesielt, derfor får de en høy pris for dette. Men vi mener det er viktig at det generelle prisnivået ikke blir for høyt, sier leder i Hedmark JFF, Knut Arne Gjems.

– Må være et tilbud for alle

Han har forståelse for at grunneierne ønsker å få mest mulig ut av produktet de selger, samtidig mener forbundet at det er viktig at alle har et tilbud da det gjelder jakt.

Unge jegere skal også ha mulighet til å jakte storvilt, men han tror ikke den dyre jakta går utover andre jegere.

– Jeg tror at dette produktet er ganske så spesielt. Det er ikke vanlig å ta 40 000 kroner for å jakte villreinbukk, og det finnes muligheter for dem som ikke er villig til å betale så mye, sier leder i Hedmark JFF, Knut Arne Gjems.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.