NRK Meny
Normal

35.000 var uten strøm

I alt 35.000 strømkunder i Hedmark og Oppland ble rammet av uværet mandag. Fortsatt er 3.815 uten strøm, melder Eidsiva Energi i ettermiddag.

Oppryddingsmannskaper i aksjon ved Kongsvinger etter uværets herjinger i Hedmark mandag kveld og natt.

Opprydningsarbeidet er i gang ved Kongsvinger etter det voldsomme uværet som herjet i Hedmark i går kveld og i natt.

– Vi fortsetter arbeidet med å reparere strømnettet. Forholdene for reparasjonsarbeidet har vært vanskelige i natt, på grunn av mørke og vanskelige værforhold. Vi sender ikke ut mannskaper i tordenvær, av sikkerhetsmessige hensyn, sier Ragnhild Børresen Abrante.

Tirsdag ettermiddag kan Eidsiva melde at så mange som 35.000 av deres 143.000 kunder i Hedmark og Opplandet var uten strøm i lengre eller kortere perioder mandag, på grunn av uværet.

Tidkrevende

Eidsiva Energi sender ut to helikoptre for å inspisere strømlinjene i løpet av mandag morgen. Skadeomfanget er enormt, og reparasjonsarbeidet kan bli tidkrevende. Eidsiva ber strømløse kunder om å forberede seg på at det kan ta tid før strømmen kommer tilbake.

– Hedmark er verst rammet, og her er mange dessverre fortsatt uten strøm. Dette er et fylke med store avstander og lange strømlinjer. Derfor kan det for de strømløse i Hedmark ta en god stund før strømmen er tilbake igjen. I Oppland er strømmen på plass igjen, sier Abrante.

Kommunene Åmot, Trysil, Engerdalen, Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal, Løten, Ringsaker og Hamar er berørt av skadene på strømnettet.

Enkelt morgenstell

May Grethe Heimdal

– Mange tok turen innom bensinstasjonen for å få sin første kaffekopp i dag, forteller May Grethe Heimdal.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

På Esso i Kongsvinger merket de ansatte som var på jobb i dag at folk er uten strøm i området. Mange kom innom for å få vann til kaffen.

– Folk kommer for fylle opp termosen sin for å få morgenkaffen sin, og mange forteller at det har vært vanskelig å ta morgenstellet uten vann. Noen forteller at de har tatt noen enkle løsninger som for eksempler våtservietter, forteller May Grethe Heimdal ved Esso Brugata Veiservice i Kongsvinger.

NRK har snakket med flere folk i Kongsvinger i dag som forteller om trær som veltet, vann som fosset, stengte veier og utfordringer i forbindelse med strømbrudd.

– Det er ikke stas å være uten strøm. I alle fall når det ikke blir noen middag, sier en mann og humrer.

– Hagl på størrelse med tennisballer

Øyvind Dølplads fra Rena opplevde supercellen på nært hold.

– Det var nesten litt spennende, med mye lyn, torden og store hagl. Dessverre ble også en del skader på ting. Bilen til broren min fikk juling, de store haglene knuste ruten og lagde bulker. Haglet var på størrelse med tennisballer. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Øyvind Dølplads.

Hagel ødela bil

Uværet førte til store ødeleggelser mandag kveld. Strømmen gikk, veier ble stengt av vindfall og biler fikk skader som følge av haglbyger.

Foto: Øyvind Dølplads

Uværet ødela kinotak

Deler av taket i Hamar kino kollapset mens uværet stod på som verst i går kveld. Det var mens reklamen gikk før en film at deler av taket falt ned og vann rant inn i kinosalen, melder Gudbrandsdølen Dagningen. Ingen kom til skade i hendelsen. Kinosjef Espen Jørgensen sier at salen er stengt inntil videre.

Lynnedslag Bergslien, Åsta øst

Lynnedslag i Åsta i Åmot kommune.

Foto: Christian Buen

– 5400 lynnedslag i timen

Mandag kveld slo lynet ned rundt 5400 ganger i timen. 165 000 lyn ble registrert mellom klokka to natt til mandag og 23-tiden mandag kveld, melder SINTEF.

– Det har vært utrolig mye. Det ligger an til rekord, sier SINTEF-forsker Frank Dahlslett til Verdens Gang.

Uvanlig fenomen

– En supercelle er kraftige saker. Det er en stor og kraftig tordenværssky, sammensmeltet av flere mindre tordenværsskyer. Supercellen har stor bevegelse på innsiden, og kald luft i toppen som skaper hagl. Haglene ferdes deretter opp og ned inne i supercellen, helt til de blir så tunge at den ikke klarer å holde på de lenger, forklarer statsmeteorolog John Smits.

Hagl

Hagl på størrelse med tennisballer knuste ruter og bulket biler under ekstremværet som herjet i går kveld og natt.

Foto: Øyvind Buster Dølplads

Størrelsen på haglet er en indikator på supercellens kraft, og den som rammet Hedmark og Oppland i går var stor. Ifølge John Smits er hagl i størrelsesordenen Hedmark opplevde i går svært uvanlig i Norge.

– Vi hadde et tilfelle i Finland i juli i år. Hagl på denne størrelsen kan skape store ødeleggelser, for eksempel på biler og drivhus.

John Smits forteller at supercellen, som har langt lengre levetid en et vanlig tordenvær, nå har trukket østover til Sverige. Meteorologene spår at bygesonen kan komme tilbake til Hedmark og grensetraktene i natt, men neppe med samme styrke som i går.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Gulv i sauefjøs har kollapset

    Et gulv i et sauefjøs i Ringsaker har kollapset. Rundt 60 sauer har falt ned i møkkjelleren. Brannvesenet jobber med å redde ut dyra. Ingen personer har kommet til skade.

  • Badepark i Randsfjorden

    En badepark ute i Randsfjorden er snart fullfinansiert. Parken vil koste 2,4 millioner, men blir gratis å bruke. Planen er at den skal stå ferdig til Randsfjordfestivalen i august, sier Ole Henrik Pedersen i Randsfjordfestivalen.

  • Biffbanden tatt på Gjøvik

    «Biffbanden» som har herjet i Oppland er tatt. TV2-programmet Åsted Norge viste mandag bilder av to menn som stjeler storfekjøtt fra butikker i Øyer, Harpefoss og Fåvang. De skal ha stjålet 90 kilo indrefilet fra fem butikker i Oppland, skriver TV2.no.